Напустимо ли Светога Саву...

Знате ли када ми напуштамо Светога Саву? Када нас понесе мутна и прљава река европске хуманистичке културе, просвете, цивилизације, религије, науке, када нас понесе и однесе у мртво море европско...

15.09.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Напустимо ли Светога Саву, ми ћемо напустити нашу величину и оно што нас чини великима, нашу бесмртност и оно што нас чини бесмртнима, нашу вечност и оно што нас чини вечнима. А ми напуштамо Светога Саву, знате ли када? Када нас понесе мутна и прљава река европске хуманистичке културе, европске хуманистичке просвете, европске хуманистичке цивилизације, европске хуманистичке религије, европске хуманистичке науке, када нас понесе и однесе у мртво море европско. У том мртвом мору европском нема живота ничему светосавском; у њему поступно умире и коначно изумире и наша душа, и наше срце, и наш човек, и наш народ; једном речју: умире и изумире све што је светосавско.

Да се то не би десило са нама, данашњим потомцима Светога Саве, потребно је, од свега потребно: да се сваки од нас испуни светосавским животворним духом, како би и наш човек и наша породица, и наше друштво, и наш народ, у свим областима живота делали, стварали и живели светосавским духом. Урадимо ли то, онда ће име и нашег човека и нашег народа постати бесмртно божанском бесмртношћу и вечно божанском вечношћу, и бити записано неизбрисивим словима у вечним летописима неба и земље, летописима које никакви мољци не могу нагристи и покварити, нити икакви разбојници украсти и уништити.

Јустин Ћелијски