Патријарх Кирил упозорио на нападе на Цркву

Патријарх московски и све Русије упоредио актуелне нападе на Руску цркву са предреволуционарним и упозорио је да недавни напади на Цркву подсјећају на атмосферу у Русији пред револуцију.

06.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх Кирил упозорио на нападе на ЦрквуПатријарх московски и све Русије упоредио актуелне нападе на Руску цркву са предреволуционарним и упозорио је да недавни напади на Цркву подсјећају на атмосферу у Русији пред револуцију.
„У последње вријеме појачани су напади на Цркву. Све то веома подсјећа на атмосферу предреволуционарних година у царској Русији. Као и сада, и онда су хтјели да виде каква ће бити реакција православних“, казао је Патријарх током сусрета са атаманима козачких војски Русије, Украјине и Белорусије.
Говорећи о данашњем препороду Цркве, он је примјетио да је досадашње обраћање људи ка Богу било „стидљиво, да се на њега гледало као на обнову традиције и народних обичаја“.
„Али када су осјетили да Православље није обичај, да оно постаје дио живота, тада су почели понављати оно што је било“, казао је Патријарх Кирил.
Он је изразио изненађење „недостатком оригиналности“ непријатеља Цркве.
„Све је исто, једне те исте оптужбе – и почетком ХХ вијека, и током револуције и у постреволуционарном периоду и данас. Отворите часопис Безбожник и прочитајте о активностима Емилијана Јарославског, предсједника Све-савезног друштва милитантних атеиста – исте технике, исти циљеви, исти аргументи. Али, као што им ни тада није успјело, и побједа непријатеља Цркве се показала пролазном, тако ни данас не могу да одвоје наш народ од вјере“, казао је предстојатељ Руске православне цркве.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.