Риба Светог Петра

Деловање Божјег провиђења и у малом увек је упечатљиво: медаљон са ликом Богородице није остао да лежи у муљу на дну језера, већ га је покупила управо она „Петровска риба“ о којој се говори и у Јеванђељу, а коју је касније уловио израелски рибар. Медаљон је на крају дошао у руке православке, што је опет чудо, будући да је израелски град Тиберијада традиционално јеврејски, а хришћанска породица је веома ретка у овом месту.

10.08.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Јесте ли чули за "рибу Светог Петра"? Она и даље живи у водама Галилејског језера и управо су њу свети апостоли често хватали. Ова риба је сиво-златне нијансе, припада породици ciklida-Cichlidae. Неке од његових сорти, као што су Tilapia Galileae, Sarotherodon galilaeus или Oreochromis aureus, сада се називају рибом Светог Петра. Ова риба била је једна од три главне врсте, које су рибари ловили у давно доба Јеванђељских  догађаја, у водама Галилејског језера.

Сећате ли се, Христос је наредио да извади новчић из уста рибе? Испоставило се да ова риба има посебност због које јој се данас догађају чуда.

Управо се то догодило пре два миленијума, када се догодило чувено јеванђелско чудо са статиром (антички новчић). Тада су цариници на путу за јерусалимски храм упитали апостола Петра у Капернауму: "Зар ваш учитељ не даје дидрахме?" (Матеј 17 : 24). Исус Христос, како не би дао цариницима разлог за оптужбе, наредио је апостолу Петру да оде до обале Галилејског језера: "Али да их не саблазнимо - иди на море, баци удицу, и прву рибу коју извучеш, узми, и кад јој отвориш уста, наћи ћеш статир. Узми га па им подај за мене и за себе." (Мт 17 : 27). Статир је био еквивалент четири грчке драхме или једне хебрејске шекеле, што је било довољно за плаћање годишњег храмског пореза за двоје људи.

И ја сам чуо за још једну сличну причу о риби уловљеној у Галилејском језеру. Једном сам у пратњи групе ходочасника стигао у Руску црквену мисију у част Свете Марије Магдалене равноапостолне у Магдали, која се налази на западној обали Галилејског језера, три километра од града Тиберијада. Монахиња, која је тада била старија сестра, испричала ми је врло занимљиву причу која се догодила непосредно пре мог доласка.

Према њеним речима, пре само неколико дана, породица репатријаната из Русије, која живи у суседној Тиберијади, дошла је такође у Магдалу. Домаћица је од рибара купила рибу тек уловљену у Галилејском језеру. А када је почела да је чисти, припремајући се за свечани сто, на њено велико изненађење, пронашла је округли медаљон у њеним устима! На једној страни приказана је Богородица, на другој - папа Јован Павле II.

Деловање Божјег провиђења показало се упечатљивим: медаљон са ликом Богородице није остао да лежи у муљу на дну језера, већ га је у једном тренутку покупила управо она „Петровска риба“, коју је касније уловио израелски рибар. Медаљон је на крају пао у руке православке, што је опет чудо, будући да је израелски град Тиберијада традиционално јеврејски, а хришћанска породица је веома ретка у овом месту.

Дакле, на страни медаљона на којој је приказана Пресвета Богородица, били су уочљиви трагови оксидације, што упућује на то да је већ дуже време била у риби, и лик папе, будући да је направљен од скупог материјала, остао је у свом сјају. Цела породица се обрадовала овом невероватном открићу, које подсећа на епизоду из Јеванђеља. Наравно, сви су схватили да то што се догодило није случајно: Господ је увек у близини, и да то потврди, послао им је овај знак и Свој благослов.

Приредио Владимир Басенков
Извор: foma.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.