Платила је највишу цену

Свети оци су говорили о три врсте цене које човек плаћа кроз читав свој живот. То су новац, крв и душа. Најјефтинија је, свакако, новац, док је највећа цена којом можемо (ис)платити било добро било зло – душа. Под овим некако спонтано подразумевамо љубав.

26.08.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Продавац је стајао за тезгом продавнице и расејано гледао на улицу. Једна мала девојчица је пришла продавници, буквално се залепивши за излог. Када је нашла оно што је тражила, њене очи заблисташе од одушевљења. Ушла је у продавницу и замолила да јој се покажу перле од тиркиза.

- Желим да купим ове перле сестри. Да ли имате и лепо паковање за њих? - питала је девојчица.

Власник дућана неповерљиво је погледао девојчицу и упитао:

- А колико имаш новца?

Девојчица је извадила из џепа марамицу, одмотала је и испразнила на тезгу прегршт ситнине. Са надом у гласу, запитала је:

- Јел' ово довољно?

Тамо је било свега неколико ситних новчића. Али девојчица је надахнуто наставила:
Знате, ја желим да поклоним нешто својој старијој сестри. Наша мама је давно умрла, и од тада се она брине о нама. За себе јој уопште не остаје времена. Данас јој је рођендан и ја сам убеђена да би она била срећна да добије такве перле, оне јој врло пристају уз боју очију.

Човек је узео перле, зашао у унутрашњост продавнице, донео кутијицу, сместио у њу тиркиз, обмотао траком и завезао машну.

- Узми! - рече девојчици. - И носи пажљиво!

Девојчица је истрчала из продавнице и радосно пожурила кући. Крајем радног дана, праг те исте продавнице је прекорачила лепа млада девојка. Власник дућана одмах је запазио малу породичну сличност с маленом посетитељком, која је купила перле тог дана. Она је извадила из торбице и ставила на тезгу кутијицу познату продавцу, а затим папирно паковање и развезану машну.

- Ове перле су купљене овде? Колико су коштале?
- А! - узвикнуо је власник. - цена било које робе у мом дућану је увек тајни договор између мене и купца.
- Али моја сестра је имала свега неколико новчића. Јер перле су од правог тиркиза? Оне су сигурно доста скупе. Ми то не можемо приуштити.

Човек је пришао тезги, узео бисере, с нежношћу и топлотом их поново упаковао, предао девојци и рекао:
- Она је платила највишу цену... вишу него што би могао да плати било који одрасли: она је дала све што је имала.

Тишина је испунила малени дућан, и две сузе скотрљале су се низ лице девојке, која је притискала у рукама омалени завежљај...

Игуман Медведев
Превод: Милена Ајваз, Православна породица
Извор: izmedjusnaijave.rsKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.