Покајање бугарских расколника

Намесник–председник канонског Синода Бугарске православне цркве, Митрополит варненски и великопреславски Кирило саопштио је да је добио од поглавара „Алтернативног синода Бугарске православне цркве“ „митрополита софијског“ Инокентија (Петрова) писмо у којем овај изражава своје покајање, саопштава Бугарска телеграфска агенција.

04.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Покајање бугарских расколникаНамесник–председник канонског Синода Бугарске православне цркве, Митрополит варненски и великопреславски Кирило саопштио је да је добио од поглавара „Алтернативног синода Бугарске православне цркве“ „митрополита софијског“ Инокентија (Петрова) писмо у којем овај изражава своје покајање, саопштава Бугарска телеграфска агенција.
У свом писму Инокентије моли опроштај, јер је схватио да је извршио нешто против Цркве, а потписао се као „епископ крупнишки Инокентије“, саопштио је Митрополит Кирило, подсетивши да је на Свеправославном сабору 1998. године, на којем је био савладан раскол у Бугарској православној цркви и велики део расколника вратио се под окриље канонске Цркве, Инокентију који је хиротонисан у епископа, одређено да буде Епископ крупнишки, али он је остао у алтернативном синоду.
По мишљењу владике Кирила то указује на то да се Инокентије одриче чина „софијског митрополита“ који је добио од алтернативног синода.
Након што је 26. новембра канонски Синод позвао на јединство Бугарске православне цркве, који су многи оценили као позив на очување јединства међу бугарским канонским јерарсима, Инокетније је саопштио своје намере преко штампе.
Митрополит Кирило је такође саопштио да је по његовим сазнањима више од 15 свештеника из Софијског округа спремно да се врати у крило канонске Цркве. Зимско заседање канонског Синода почеће 10. децембра и вероватно ће тада бити решено питање покајања Инокентија и других свештеника, саопштио је Митрополит Кирило.
Митрополит Инокетније је отишао у раскол као архимандрит, још на почетку појаве раскола 1992. године, кад је део свештенства Бугарске православне цркве изразио неповерење Патријарху бугарском Максиму зато што је он наводно 1971. године дошао на чело Бугарске патријаршије уз помоћ комунистичких власти, нарушивши црквени устав. 1996. године архимандрита Инокентија је хиротонисао расколнички патријарх Пимен у епископа и назначио га за софијског митрополита, а након Пименове смрти он је дошао на чело алтернативног синода.
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.