Предбрачни живот

Већ деценијама уназад сведоци смо једно веома либералног односа младих људи који се изражава заједничким животом, такозваним забављањем, који је по правилу и телесни саживот. Околина, па и родитељи, су веома толерантни према овој врсти предбрачних односа. Огромној већини људи и не пада на памет да су такви предбрачни телесни односи, заправо, грех блуда.

19.07.2016. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Данас се све чешће од парова који живе без регистрације својих односа, а тим пре без венчања, може чути: «Па ми смо у грађанском браку.» И ако се такав пар прекори за блуд, веома ће се зачудити и увредити: «Па ми смо у браку!!!» На овакве «бракове» и родитељи затварају очи, мислећи да ће ова «проба брачног живота» многоме научити њихову децу, која ће касније имати искуства приликом ступања у прави брак. Дакле, да ли је то брак или блуд? Јер, навикли смо на мишљење да је блуд необавезно мењање сексуалних партнера, а овде он и она годинама живе заједно. И да ли се ови бракови могу сматрати грађанским? Шта је уопште грађански брак и како се Црква односи према њему? И зашто недвосмислено осуђује овакав саживот као блуд, у чему ту види грех и опасност?

Предбрачне телесне односе (саживот) Црква дефинише као грех блуда. Зашто? Али пре него што одговоримо на ово питање, хајде да дефинишемо шта је грех. Грех је кршење закона који је Бог дао. Господ је Творац васељене, Творац физичких закона, хемијских закона, али је и Творац духовних закона. Знамо да се физички закони не смеју кршити. Можеш да верујеш у њих, можеш да не верујеш, можеш да проучаваш ове законе и да их знаш, а можеш да их не знаш, али ће они свеједно деловати на тебе. На пример, Архимедов закон. Ако налијеш воду у каду до ивице, кад седнеш потискујући воду својим телом, она ће се прелити на под и мораћеш да је скупљаш крпом да не процури код комшија. Без обзира на то да ли верујеш или не верујеш у Архимедов закон, он објективно делује. Или на пример, закон гравитације. Ако га нарушиш, ако не узмеш у обзир силу теже, изашавши кроз прозор на другом спрату полетећеш надоле и поломићеш кости – у најбољем случају, а у најгорем ћеш погинути. Овде ће последице твог незнања и неверовања бити трагичне.

Закони духовног света «функционишу» на исти начин. Наведени су у Светом Писму. Какве су заповести о породици? Немој да вараш своју породицу, не чини прељубу. Такође – поштуј оца свог и мајку своју. И ако кршиш ове законе, сигурно ћеш – са стопостотном гаранцијом – морати да платиш за то.

Грех блуда се више пута осуђује у Светом Писму. Апостол Павле каже: блудници неће наследити Царство Божије. Јасно, ако се не покају и ако не промене свој живот. Такође се каже да човек који блудничи постаје једно тело са блудницом, односно, учествујући у овом греху, он скрнави своје тело. Зашто је овај грех толико озбиљан да се назива једним од смртних грехова? Ради се у томе што се сви односи између мушкарца и жене дозвољавају и Бог им даје благослов само у једном случају: кад се дешавају у законитом – истичем! – браку. Због чега постоје ови односи? Пре свега ради рађања деце. Као друго, као израз љубави, како би муж и жена постали једна целина, између осталог, и телесно. И ова међусобна телесна привлачност помаже супружницима да реше проблеме који се појављују у породичном животу. Али се све то дешава само у законитом брачном савезу. Сви остали «савези» су ради греховне насладе.

Предбрачни саживот не води ка рађању деце, зато што људи од рађања деце у оваквим односима беже као од куге. Резултат је женска неплодност, зато што жене изврше по неколико абортуса, пију веома јака средства за контрацепцију неколико година. Жене у оваквим савезима избегавају трудноћу и због тога што им је сасвим јасно да ће дете бити незаконито и да ће им у случају неких драматичних преокрета и ако га се «отац» одрекне, бити тешко да докажу очинство.

Желео бих да наведем само један пример (а има их мноштво) који илуструје то како грех блуда не дозвољава човеку да касније заснује породицу, како му уништава живот. Један мој познаник се веома поносио тиме што се не дрогира, не пуши и не пије, али је имао веома озбиљну страст: био је завистан од љубави, час је био у «љубавним односима» с једном, девојком, час с другом, час с трећом. И један од саживота је одлучио да заврши законитим браком: његова вољена је затруднела. Али га је после извесног времена ова жена оставила – није јој била потребна «чврста веза». И сад овај човек веома пати зато што му бивша жена не дозвољава да види дете, а не може да створи ни нормалну породицу. Зашто? Зато што се човек у браку не мења чудесно. И ако је навикао на блудни живот и на то да се ничега не одриче, вараће своју жену. Све ове претходне везе веома озбиљно утичу на њега. Зашто апостол Павле каже да онај ко блудничи постаје једно тело са блудницом? Зато што ће ова греховна веза увек бити с њим, биће му тешко да буде веран ако је имао претходно негативно искуство – искуство неверства. Није случајно што Црква говори о греху блуда!

Предбрачни период се човеку даје као период целомудрености. Зато се млада и назива «невестом», односно, значи да је муж још није познао. Људи своју срећу треба да пронађу у законитој породици.

Због чега је још предбрачни саживот велики грех? Зато што су, као прво ови односи крајње неодговорни. Ступајући у њих људи не желе да одговарају за последице ових односа. То је исто као кад човек који нема возачку дозволу, нема саобраћајну дозволу, узима аутомобил и вози га, кршећи правила, а притом зна да га нико неће ухватити, ако на пример, изазове саобраћајну несрећу, и да ће само оставити кола и побећи. Исто је и у предбрачном саживоту. Иако ми се чини да су последице овде много теже. Да, овде се неодговорно бекство не кажњава, али по мом мишљењу, то није ништа мањи злочин од изазивања саобраћајне несреће, чак и ако је у њој други човек осакаћен. Велики је злочин оставити жену која је имала поверења у тебе с дететом које ти је родила и одрећи се свог детета. Неко ће рећи да и после живота у браку мушкарац напушта жену и децу. Ипак, то се у браку дешава много ређе и човек ће сто пута размислити пре него што свесно уништити своју породицу. И у браку је закон на страни жене и детета, и преко суда се лењи отац може позвати на врло велику одговорност. А саживот је, поновићу, врло неодговоран. Али су његове последице, укључујући и духовне, врло разорне.

Протојереј Павел Гумеров
Извор: pravoslavie.ruKomentari (1)

19.07.2016.

мила

У мом мјесту службује православни свештеник који је оставио супругу и дјецу због "млађе и згодније".Вјероватно је у зрелој доби закључио да је штета да не проба још неку.Боље да је пробао прије брака.То је за мене гријех блуда.Зар то не би би требало да је препрека за вршење свештеничке дужности?

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.