Престо Патријарха антиохијског остаће у Дамаску

Његово Блаженство Патријарх Антиохије и целог Истока је нагласио да су „хришћани аутохтони становници Сирије и да не намеравају да је напусте“. „Ми смо синови ове земље и остајемо овде, раме уз раме с муслиманима, у миру и слози,“ – рекао је он.

25.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Престо Патријарха антиохијског остаће у ДамаскуПресто патријарха Антиохијске Цркве ће остати у Дамаску. Ово је на својој првој конференцији за новинаре у главном граду Сирије некон избора за поглавара једне од најстаријих православних Цркава изјавио Јован X (Јазиџи), преноси ИТАР-ТАС.
Његово Блаженство Патријарх Антиохије и целог Истока је нагласио да су „хришћани аутохтони становници Сирије и да не намеравају да је напусте“. „Ми смо синови ове земље и без обзира на све тешкоће остаћемо овде и живећемо раме уз раме с муслиманима, у миру и слози,“ – рекао је он.
„Насиље у свим својим облицима мора престати,“ – навео је Јован X позвавши сукобљене стране на дијалог „на основу међусобног поштовања“. По његовим речима, „то треба учинити у име спасења Сирије“. „Сви теже као мирном решењу конфликта којим ће бити окончани мрачан период и сурова искушења, Сирији бити враћен мир, безбедност и стабилност,“ – истакао је Патријарх.
57-годишњи Јован X је изабран пре шест дана на архијерејском сабору, који је одржан у манастиру Баламанд на северу Либана. Он је 158. по реду поглавар Антиохијске Цркве, коју су основали апостоли Петар и Павле.
Међутим, како преноси информативна агенција Франс Прес, наоружани екстремисти из бригаде „Ал-Ансар“ јуче су од хришћана, који живе у Мхарди и Ел-Скиблији у центру Сирије (провинција Хама) захтевали да издејствују одлазак регуларне војске из ових насељених места. Борци опозиције прете да ће у супротном случају започети операцију против владиних снага, које су тамо лоциране. Хама, која се налази на 220 км северно од Дамаска у току последњих дана је постала један од главних полигона војних дејстава. Формације побуњеника покушавају да у овом рејону прекину путеве за снабдевање јединица сиријске војске, која брани Алепо.
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.