Прокрвоточиле и икона и њена копија (видео)

Чудотворна руска икона „Умекшање злих срца“ поново је прокрвоточила, али овај пут и њена копија у Доњецку. Сергеј Пољаков, председник црквеног одбора у храму где се чува оригинална икона, сигуран је да тренутно крвоточење није добар знак и да верници треба да појачају молитву. „Можда је ово због догађаја у Украјини. У Доњецку се сада налази копија ове иконе, са којом се ово исто догађа" - рекао је он.

08.04.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 2

Пре неколико дана, чудотворна икона „Умекшање злих срца“ поново је прокрвоточила, али и њена копија у Донбасу. Председник црквеног одбора храма у подмосковском селу Бачурино, у коме се налази оригинална икона, Сергеј Пољаков, испричао је руској новинској агенцији „Данас“ о детаљима догађаја.

Крвоточење икона се не сматра добрим знаком. Сергеј Пољаков је сигуран да је тренутно крварење иконе знак православним верницима да појачају молитву, али нема потребе за паником. „Можда је ово због догађаја у Украјини. Копија ове иконе, која је некада замењивала оригиналну икону током путовања око света, сада се налази у Доњецку. Архимандрит Илија дао је 2014. године благослов да се копија иконе „Умекшање злих срца“ однесе тамо.  Сада је она такође почела да мироточи“ - рекао је он.

Да би се спречило прскање крви, испод иконе се ставља вата. Она упија миро и крв, затим се истискује и сакупља у бочице. Прекјуче, када су почели да ваде вату, установили су да је поново прекривена крвљу.

Почетак приче о икони која мироточи и крвари је многима невероватна. Пре експлозије две стамбене зграде у Москви 1999. године на Печатникима и на Каширки, лице Богородице на икони се променило: испод очију појавили су се тамни кругови.

На дан када је у Баренцовом мору потонула подморница на нуклеарни погон Курск 12. августа 2000. године, појавиле су се ситне капљице крви. Од тада икона понекад крвоточи, што би могао да буде наговештај неких трагичних догађаја већих размера.

Када се 11. септембра догодила трагедија у Њујорку, икона је крвоточила толико да тако нешто није примећено ни пре ни после.

Током догађаја у Буденовску и Беслану икона је такође крварила. Патријарх Кирил је први пут посетио Крим 2009. године и служио Литургију у Херсонесу на месту крштења светог равноапостолног кнеза Владимира. Били смо сведоци чуда у бази морнаричког корпуса. Након Литургије, особље је почело да је љуби икону, али је тада прокрвоточила. Беле рукавице морнара-пешадинаца биле су натопљене крвљу“, рекао је Сергеј Пољаков.

Према његовим речима, у том тренутку решавало се питање присуства руске базе у Севастопољу. Председник Украјине тада је био Јушченко, који је желео да их одатле уклони, али није успео захваљујући заступништву Богородице. Русија је продужила споразум за 49 година, а након неколико година почели су познати догађаји у Украјини. Током Кримског пролећа, икона Богородице „Умекшање злих срца“ налазила се у Севастопољу. Кримљани су се молили испред ње, и опет се, захваљујући заступништву Богородице, све се завршило без жртава.

Што се тиче састава течности која се појављује на икони, ово је права крв, рекао је Сергеј Пољаков. Лабораторијске анализе показале су је да је биолошки састав црвене течности идентичан људској крви. Међутим, покушаји да се идентификује њена крвна група, нису били успешни.

Икона има кратку, али врло богату прошлост. Другог маја 1999. године, дванаестогодишња девојчица Настја, из једне московске породице, била је у Покровском манастиру. Управо на овај дан, на иницијативу патријарха Алексија Другог, канонизована је блажена Матрона Московска.

Дошавши у манастир, Настја се поклонила светим моштима и, попут осталих, добила малу папирну иконицу свете Матроне. Још у подземној железници приметила је да је икона прекривена капљицама мира. Код куће, видевши шта се догодило, њена мајка Маргарита Викторовна Воробјова, дала јој је новац да купи велику иконе свете Матроне. У црквеној продавници, где је девојчица отишла са својим пријатељем Павелом, није било такве иконе. Уместо ње, купила је икону „Умекшање злих срца“ која јој се свидела.

Увече су Настја и њена мајка осетиле необичан и леп мирис код куће. Следећег јутра постало је јасно одакле потиче ова неописива арома: све иконе, - дрвене, металне, папирне - биле су прекривене капљицама мирисног уља. Одмах су позвале свештеника, који је пред иконама служио молебан, након чега их је обрисао. Одлазећи, рекао је да се ова појава по његовом мишљењу неће зауставити. Заправо, ујутру су све иконе поново биле прекривене „Небеском росом“. И на свима свето миро је било у облику капљица, само је икона „Умекшање злих срца“ била буквално цела прекривена течношћу.

Сергеј Пољаков каже да је икона „Умекшање злих срца“ заиста жива, осетљива на околну стварност и реагује на све што се догађа око ње. Када се да се неко усрдно моли пред ликом Богородице, икона „одговара“ обилним мироточењем.

У многим црквама у Русији и шире, икона доноси људима опипљиво присуство благодати Божје. Пред очима чувара иконе, Сергеја Леонидовича Фомина, жена са парализованом десном руком у близини иконе добила је потпуно исцељење. То се догодило у цркви СветеТројице у Останкину. Неки се решавају кожних болести и карцинома. Неко у потпуности поврати здравље, неко добије олакшање. Пуно бездетних парова, након молитве пред иконом, добија децу.

Многе руке пружају се према икони која крвоточи и плаче. Пружају се, да као последњу наду, осете топлину и љубав Богородице, Која зна бол сваког срца, које је окренуто Њеном Сину. Радуј се, пресвета Богородице, претварајући Своју тугу нашу у радост!

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Иван Попов
Извор: dnesnews.ru



Komentari (2)

26.01.2024.

Stsnica

Slava Gos.Bogu za sve i cudotvornoj majci bozijoj.

Коментариши

27.04.2021.

Ljiljana

SLAVA GOSPODU I HVALA za SVE

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.