Пронађени научни докази о Содоми и Гомори

Опсежно истраживање, које је јуче званично објављено на страници часописа Scientific Reports, потврђује догађај описан у Светом Писму о граду Содоми и Гомори. Археолози, који су 15 година ископавали древни блискоисточни град Тел ел Хамам, пронашли су доказе да је град уништен до темеља око 1650. године п.н.е. огромним метеоритом, сличним оном који је експлодирао 1908. године у области Тунгуски у Русији.

22.09.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Тада пусти Господ на Содом и на Гомор од Господа с неба дажд од сумпора и огња,
И затре оне градове и сву ону раван, и све људе у градовима и род земаљски.
Али жена Лотова беше се обазрела идући за њим, и поста слан камен.
А сутрадан рано уставши Аврам, отиде на место где је стајао пред Господом;
И погледа на Содом и Гомор и сву околину по оној равни, и угледа, а то се
дизаше дим од земље као дим из пећи. (Постање 19: 24-28)

Да ли је Содом заиста био Тал ел-Хамам? Да ли је прича у Библији стварна? Фасцинантна научна реконструкција поново тумачи историју Тал ел-Хамама, древног утврђеног града у јужној долини Јордана који се налази североисточно од Мртвог мора, сада хумке која прекрива мистериозне рушевине. Али шта се догодило са оним што су научници назвали највећим градом бронзаног доба на Блиском истоку? Како је било могуће да је успешан град-држава пре више од 3.600 година уништен преко ноћи?

Опсежно истраживање које је јуче објављено на страници часописа Scientific Reports могао би потврђивати догађај описан у Светом Писму о граду Содоми и Гомори.

Садашња студија, која је обухватила велики мултидисциплинарни тим из Сједињених Држава, Канаде и Чешке - археолога, геолога, геохемичара, геоморфолога, минералога, палеоботаничара, седиментолога, стручњака за свемирски утицај и лекара - коначно је одговорила на питање шта се догодило. Аутори верују да је катастрофа повезана са експлозијом леденог метеорита над градом.

Ископавања су открила да је до уништења града дошло због високог температурног догађаја који је дословно истопио куће од камена и цигле: пронађене су керамичке крхотине са спојеним и истопљеним спољним површинама, у чијој структури су се налазили мехурићи, који се јављају током кувања воде. Очигледно је да су сви зидови истопљени готово до нивоа темеља градских зидина, а предмети из свакодневног живота помешани су са угљенисаним комадима дрвених греда, костима и кречњачким каменчићима.

Током свог рада, научници су закључили да ерупција вулкана, земљотрес, пожар или војни сукоб нису могли да изазову овакве последице. Ниједан од ових догађаја није могао створити температуре на којима се метал, глинена опека и керамика топе. Експерименти са лабораторијским пећима показали су да је за то потребно загревање изнад 1500 степени Целзијуса.

Да би се дошло закључка о удару метеорита, било је потребно 15 година истраживања, на основу којих су научници изградили компјутерски модел експлозије, који се заснива на параметрима познатих судара са космичким телима и нуклеарних експлозија.

Осим моделирања, аутори пружају велики скуп материјалних доказа о верзији експлозије космичког тела. Научници су на лицу места открили честице минерала ударног порекла, које настају под огромним притиском - ударни кварц, дијамандоиди (зрна материјала сличног дијамантима), као и сфере - мале куглице растопљеног материјала који се састоје од испарења гвожђа и песка.

Механизам је био исти као и у догађају у Тунгуски. Према прорачунима истраживача, ватрена стихија је настала на надморској висини од око четири километра изнад земље, а снага експлозије била је хиљаду пута већа од снаге експлозије атомске бомбе у Хирошими. Скоро одмах, цео град се запалио. Неколико секунди касније, снажан ударни талас погодио је град, уништивши све зграде, а људи и животиње једноставно су растрзани.

Отприлике минут касније, ударни талас и пламен експлозије стигли су и до библијског града Јерихона, који се налази 22 километра западно од Тал ел-Хамама. Зидови Јерихона су се срушили и град је изгорео до темеља.

Аутори сугеришу да је катастрофа у Тал ел-Хамаму послужила као основа за Библијски извештај о уништењу градова Содоме и Гоморе, описаном у књизи Постања, као и да се место и време овог догађаја такође поклапа са археолошким налазима.

Библија описује уништавање градова који се налазе у близини Мртвог мора, на које су камење и ватра падали с неба, густи дим се дизао из пожара, а сви становници градова су умрли.

У извештају се наводи да је у тлу пронађена и огромна количина соли, која је као резултат експлозије пала из оближњег Мртвог мора на све околне равнице, тада озбиљно оштетивши регионалну пољопривреду.

За Фондацију Пријатељ Божији: Никола Животин



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.