Руска Црква подржала Британке које су изгубиле посао због ношења крста

Руска Православна Црква пружила је подршку женама из Британије које пред Европским судом за људска права бране своје право на ношење вјерских симбола на радном мјесту.

17.07.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руска Црква подржала Британке које су изгубиле посао због ношења крстаРуска Православна Црква пружила је подршку женама из Британије које пред Европским судом за људска права бране своје право на ношење вјерских симбола на радном мјесту.
Службеница авионске компаније Бритиш еирвејз (Бритисх Аирwаyс) Наида Евајда и медицинска сестра Ширли Чаплин изгубиле су посао због ношења крстића на послу.
У случају госпође Евајда, компанија је тврдила да се ношењем крста крше њихови прописи о одијевању запослених. Бритиш еирвејз је, ипак, 2007. попустио и дозволио ношење вјерских симбола. Од тада, госпођа Евајда је отпочела кампању за дефинисање права хришћана на ношење вјерских симбола.
У другом случају, Ширли Чаплин је отпуштена из болнице у граду Ексетер након што је одбила да сакрије свој крстић.
Обје жене су изгубиле пред Енглеским судом, који је донио пресуду да Европски закон о људским правима не гарантује право на ношење крста.
Госпођа Чаплин је у априлу ову пресуду окарактерисала као „веома лош дан за Хришћанство“.
Одлука Британског суда је „узнемирујућа“ у свјетлу „европског одбацивања свог идентитета“, посебно с обзиром да се такве забране не примјењују на друге вјероисповијести, казао је представник Руске Православне Цркве.
Руска Православна Црква је Европском суду за људска права подниејла студију о ношењу крста, уочи разматрања случаја двије жене, које је заказано за септембар.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.