Руски Синод уврстио српске светитеље у календар

МОСКВА – Свети архијерејски синод Руске православне цркве (РПЦ) одлучио је да у календар светитеља (месецослов) других помесних православних цркава унесе преподобног Јустина Ћелијског (Поповић), саопштила је Московска патријаршија.

12.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руски Синод уврстио српске светитеље у календар МОСКВА – Свети архијерејски синод Руске православне цркве (РПЦ) одлучио је да у календар светитеља (месецослов) других помесних православних цркава унесе преподобног Јустина Ћелијског (Поповић), саопштила је Московска патријаршија.
Како је пренела Верска информативна агенција (ВИА), преподобни Јустин Ћелијски ће у календару РПЦ и у календару Српске православне цркве (СПЦ) бити унет под датумом 14. јун, односно 1. јун по старом календару.
Преподобни Симеон Дајбабски ће се молитвено спомињати 1. априла, односно 19. марта по јулијанском календару. Свети архијерејски сабор СПЦ је, на свом априлско – мајском заседању 2010, канонизовао ову двојицу светих Срба, старца Симеона из манастира Дајбабе крај Подгорице, који је умро уочи Другог светског рата и оца Јустина Ћелијског који се упокојио 1979. године.
Отац Јустин се сматра великим подвижником, чудотворцем и теологом, који је, поред Светог владике Николаја, најпознатији у свету савремених православних Срба.
Грци су оца Јустина назвали “високоврхим храстом Православља” и говорили да је он “савест Српске православне цркве” у доба титоизма, конфиниран у манстиру Ћелије код Ваљева.
Он је, како се верује, заиста био сведок апостолске тврдње да се “реч Божја не да везати”. Био је против екуменизма и осавремењавања црквеног живота.
РПЦ је у календар уврстила и “Сабор новомученика Јасеновачких” 13. септембра, односно по старом календару 31. августа.
Извор: хттп://www.тањуг.рс/новости/46028/руски-синод-уврстио-српске-светитеље-у-календар.хтм



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.