Саопштење Васељенске патријаршије поводом ширења насиља у свијету

Васељенска патријаршија изражава дубоку забринутост поводом насиља које се данас шири цијелим свијетом. Од Америке до Африке, широм Европе и Азије, сви континенти су суочени са феноменом нетолеранције која не само што подрива стабилност и мир у свијету, већ представља порицање људског достојанства.

19.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Васељенска патријаршија изражава дубоку забринутост поводом насиља које се данас шири цијелим свијетом. Од Америке до Африке, широм Европе и Азије, сви континенти су суочени са феноменом нетолеранције која не само што подрива стабилност и мир у свијету, већ представља порицање људског достојанства. Расна убиства, геноцид, етничка чишћења, анти-семитизам, рушење богомоља итд, представљају варварска дјела која морају бити јавно осуђена, посебно када су маскирана велом религије у циљу њиховог оправдања.
Васељенска патријаршија је посебно забринута ситуацијама на Блиском Истоку, у Нигерији и Судану. Сукоби између хришћана и муслимана у овим крајевима свијета морају бити превазиђени истицањем љубави према ближњем као мирољубивог израза везе која уједињује сва људска бића.Поред тога, Васељенска патријаршија је дубоко забринута будућношћу народа Сирије, као и будућношћу хришћана у тој земљи. Стога, позивамо све стране укључене у овај сукоб да положе оружје, посебно у свјетлу хитности хуманитарне ситуације.
Решење оваквих сукоба прије свега захтијева дијалог. Дијалог подразумијева не само боље разумијевање толеранције наших различитости, дијалог је, заправо, сама срж помирења и преображаја. Зато би вјерски поглавари требали да, кроз дијалог, заједнички раде на свједочењу Божијег мира у свијету. Ми, као вјерске вође, имамо моралну обавезу да се супротстављамо рату и промовишемо мир као основну неопходност цијелог човјечанства. Религија не може и не смије бити основа за ратове и сукобе, нити смије бити кориштена као инструмент фундаментализма и фанатизма за чисто политичке мотиве и циљеве. Са чврстом увјереношћу, више пута смо наглашавали да сваки злочин у име религије представља злочин против религије. У том смислу, дијалог је једина нада за постизање мира.
Коначно, Његова светост Патријарх васељенски Вартоломеј и Васељенска патријаршија изражавају солидарност и саосјећање са свим заједницама погођеним насиљем, упућујући срдачан позив свим аутокефалним православним црквама, свим хришћанским црквама и вјерским заједницама, као и међународним организацијама и државама и свим људима добре воље, да допринесу побједи мира над ратом и мржњом.
У Васељенској патријаршији, 17. августа 2012.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.