Свети Георгије атоски, градитељ

Преподобни Георгије Градитељ је трећи игуман манастира Иверон на Атосу. Према неким изворима, он је био нећак Светог Јована, оснивача и првог игумана манастира Иверон. Георгије је био уздигнут у ранг игумана након што је Свети Јевтим напустио манастир зарад пута у Јерусалим. Под његовим вођством је изграђена главна црква Успења Пресвете Богородице. Натпис на зиду цркве гласи: "уградио сам ове стубове који неће бити уздрмани вековима. Монах Георгије грузијски, Градитељ"...

10.08.2019. Аутор:: 0

Свети Георгије атоски, градитељ Преподобни Георгије Градитељ је трећи игуман манастира Иверон на Атосу. Према неким изворима, он је био нећак Светог Јована, оснивача и првог игумана манастира Иверон.
Георгије је био уздигнут у ранг игумана након што је Свети Јевтим напустио манастир зарад пута у Јерусалим. Под његовим вођством је изграђена главна црква Успења Пресвете Богородице. Натпис на зиду цркве гласи: "уградио сам ове стубове који неће бити уздрмани вековима. Монах Георгије грузијски, Градитељ".
Током већег дела свог живота, игуман Георгије је био веома цењен и поштован чак и у царском двору Византије, али је на крају оклеветан, оптужен за издају, и прогнан на острво Моноватиа, где је упокојио 1029. године.
Егзил игумана Георгија показао се кобно за манастир Иверон: његови прогонитељи су покрали и оскрнавили манастир. (Имовина манастира Иверон је касније повраћена за време владавине побожног цара Михаила.)
Грузијски монаси су пренели нетрулежне мошти светога Георгија са острва Моноватиа до Атоса и покопали их тамо у мермерну гробницу.