Свети мученици Перегрин, Лукијан, Помпеј, Исихије, Папије, Саторин и Герман

Ови свети мученици беху родом из Италије и пострадаше у време цара Трајана. Када настаде гоњење на хришћане, ови свети седоше на лађу и отпловише у град Дирах. Налазећи се у том граду они видеше како за исповедање Христа свети епископ Астије висијаше распет на крсту, и намазан медом, и како га осе и муве уједаху, и они га прославише због тога...

20.07.2019. Аутор:: 0

Свети мученици Перегрин, Лукијан, Помпеј, Исихије, Папије, Саторин и Герман Ови свети мученици беху родом из Италије и пострадаше у време цара Трајана. Када настаде гоњење на хришћане, ови свети седоше на лађу и отпловише у град Дирах. Налазећи се у том граду они видеше како за исповедање Христа свети епископ Астије висијаше распет на крсту, и намазан медом, и како га осе и муве уједаху, и они га прославише због тога. По томе их познаше да су хришћани, и војници их одмах ухватише. На саслушању они исповедише своју веру у Христа, те због тога по наређењу антипата Агриколе бише бачени и потопљени у Јадранском Мору.
И тако ови блажени исповедници Христови примише неувенљиве венце мучеништва. Света пак тела њихова море избаци на обалу, и она бише ту у песку погребена. Седамдесет година након тога ови свети мученици јавише се Александријском епископу и рекоше му: "Узми наша тела". Епископ онда узе тела светих мученика, чесно их сахрани, и на том месту подиже малу цркву у име њихово.