Свети преподобни Јован, митрополит Зихне

Преподобни Јован живео за време Андроника II Палеолога (1282-1328) и Андроника III (1328-1341). Родитељи његови беху верни и побожни хришћани, али умреше пре него што дете напуни две године, те тако Јован остаде сироче. Затим га узе стриц његов, монах Јоаникије, у своју келију, и одгајивши га и научивши га божанској науци, постриже га за монаха, и имађаше га поред себе, васпитавајући га у монашком животу. Када порасте телом и духом, преподобни отац наш Јован, би украшен многим врлинама, те прими и свештенички чин.

25.12.2020. Аутор:: 0

Свети преподобни Јован, митрополит Зихне Преподобни Јован живео за време Андроника II Палеолога (1282-1328) и Андроника III (1328-1341). Родитељи његови беху верни и побожни хришћани, али умреше пре него што дете напуни две године, те тако Јован остаде сироче. Затим га узе стриц његов, монах Јоаникије, у своју келију, и одгајивши га и научивши га божанској науци, постриже га за монаха, и имађаше га поред себе, васпитавајући га у монашком животу. Када порасте телом и духом, преподобни отац наш Јован, би украшен многим врлинама, те прими и свештенички чин.

Богу који о свему промишља било је угодно да овај велики светилник постави на свећњак те да светли и осталима, због чега га је и уздигао на епископски степен. Хришћани града Зихне из источне Македоније дођоше к преподобном Јовану са жарком молбом да се прими да им буде архијереј. А овај, у свему будући послушан стрицу, посла их к њему. Стриц његов није хтео у почетку ни да чује за тако нешто а камоли да пристане; но на крају је ипак попустио. Поставши архијереј, преподобни се сав предаде бризи за своје духовно стадо, водећи га на спасоносну пашу и чувајући га неповређена од зуба духовних вукова. А кад се његов стриц Јоаким упокоји у Господу, преподобни Јован поднесе оставку на епархију, врати се у манастир чесног Претече Јована и преузе старање о њему. Обраћаше се преподобни за помоћ византијском цару Андронику Палеологу и Стефану благоверном краљу Србије, и потпомогнут обилно њима, обнови и прошири манастир као што и данас постоји.

У граду Серу преподобни сагради и други манастир, такође у име чеснога Претече, који је снабдео, као и први, свим оним што је неопходно. Обадва манастира богоносни отац наш Јован снабде царским хрисовуљама, патријарашким синђелијама, повељама дародаваца и својим уставима и наредбама који се тичу савршеног по Христу живљења тамошњих монаха. Поживевши тако чесним и богоугодним животом, преподобни отац наш Јован заврши живот свој у дубокој старости 1333. године. Свето тело његово би сахрањено са чешћу и поштовањем у саборном храму његовог манастира, а света душа његова узиђе на небеса и настани се у дворима Господњим са свима светим Праведницима и Анђелима, са којима нека би се удостојили и ми небеских блага заступништвом богоносног и чесног оца нашег Јована, поставши савршени поклоници савршене Тројице у Христу Исусу. Амин.