Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски

ОВАЈ блажени архијереј Коринтски, пошто мудро и богоугодно пасијаше поверено му стадо Христово, би изложен љутом нападу непријатеља истине. Не могући да гледа светило Цркве Христове, ђаво потстаче агарјане, те они оклеветаше овог богомудрог архијереја Христовог, како он тобож кришом шаље писма Европљанима и позива их да дођу и узму Коринт. Са таквим изговором агарјани дојурише у епископију као дивље звери, зграбише архијереја Божјег, тукоше га и газише, па га у синџире оковаше, и таког пред судију одведоше...

12.04.2023. Аутор:: 0

Свети свештеномученик Захарије, епископ Коринтски ОВАЈ блажени архијереј Коринтски, пошто мудро и богоугодно пасијаше поверено му стадо Христово, би изложен љутом нападу непријатеља истине. Не могући да гледа светило Цркве Христове, ђаво потстаче агарјане, те они оклеветаше овог богомудрог архијереја Христовог, како он тобож кришом шаље писма Европљанима и позива их да дођу и узму Коринт. Са таквим изговором агарјани дојурише у епископију као дивље звери, зграбише архијереја Божјег, тукоше га и газише, па га у синџире оковаше, и таког пред судију одведоше. Судија предложи мученику: да се одрекне Христа и потурчи. Блажени му одговори: Не дао Бог да се одрекнем Господа мог Исуса Христа, истинитог Бога и свемоћног Творца. За свето име Његово ја сам готов пролити крв своју. Чувши то, судија нареди те архијереја Божјег бездушно и дуго тукоше, па у тамницу вргоше. У тамници га немилосрдно и зверски мучише на разне начине, али не могоше поколебати чврсту веру његову. Видевши да га никако не могу присилити да се одрекне вере своје, крволочни судија изрече оваку пресуду: да се архијереј Захарија испече на ражњу као овца.

Када хришћани чуше за оваку пресуду, они се запрепастише и силно узбудише, па сажаљевајући свога архијереја отрчаше епарху градском и дадоше велике новце, те овај ублажи пресуду и нареди да се архијереју отсече глава. То би и учињено на Крстопоклону недељу Свете Четрдесетнице. И тако се овај јунак Христов удостоји Царства небеског и доби венац мучеништва. Његовим молитвама нека многомилостиви Господ удостоји и нас добити са њим вечна блага. Амин.