Спашавање од абортуса - чудо из времена СССР-а

Ова прича се догодила током совјетских година. Лекари су убедили пацијенткињу да прекине трудноћу због тешке болести и старости. Пресвета Богородица је чудесно заштитила жену од страшног греха. Јунакиња приче постала је брижна мајка, а касније је, прошавши тежак пут, дошла до Бога.

02.10.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Наталија има урођену срчану ману. Удала се одмах након што је дипломирала економију. Њен муж сањао је о деци. Али након неколико година брака, лекари су дијагностиковали неплодност.

У 35. години, када су супружници већ престали да се надају и почели да причају о деци, дошла је дуго очекивана трудноћа. Вест о овоме била је вртоглава, давала је наду, срећу.

Али лекар је рекао Наталији да би због њених година и болести требало урадити абортус:

- Шта ће теби, образованој и лепој жени, болесно дете? Још је добро ако издржиш порођај. То није шала. Не препоручујемо порођаје женама старијим од 35 година. И имаш чврсте контраиндикације: урођено срчано обољење. Уразуми се док је још време. После 12 недеља биће касно...

Било је то крајем седамдесетих година прошлог века када су многе жене абортус сматрале само „операцијом“.

Лекар је убедио Наталију и дао јој упут код специјалисте.

Ујутру је отишла на абортус. Носила је ташну са припремљеним стварима за болницу: огртач, спаваћицу, папуче, четкицу и пасту за зубе, књигу. Наталија је ходала и плакала: „Зашто ми се то догодило? Увек смо толико желели децу! "

Испред је раскрсница. Не гледајући на тротоар и семафор, она је закорачила на коловоз, не видевши аутомобил који је јурио према њој. Али неко ју је брзо зграбио и повукао за руку. Наталија се окренула: поред ње стајала је жена у дугачком огртачу, око главе јој је био леп шал.

- Не иди у болницу, не ради то. Тражили сте и добићете дечака. Биће тешко, али можете то да поднесете! - рекао је љубазна пролазница.

Наталија је хтела да пита како ова жена, потпуни странац, зна толико о њој, о томе где је кренула и о жељи да има децу. Али мистериозна незнанка је нестала. Наталија је помислила да можда и није било никога. Штавише, други пешаци су уплашено окружили Наталију:

- Жено, била би пажљивија! Искочила си испред точкова. Куда толико јуриш? Вероватно се бавиш спортом?

Наталија се тужно насмешила:

- Какав спорт? Уз моју болест, дозвољене су само споре шетње - па чак и тада са паузама за одмор. Не могу ни дете да родим...

Жена је одлучила да не послуша лекаре, окренула се и отишла кући. Расположење јој се одмах поправило, почела је у мислима да прави списак шта ће детету купити, замишљајући где ће ставити креветић, играчке... Будућа мајка је отишла до огледала и изненадила се: лице јој је изгледало млађе, ситне боре су изглађене, усне нису биле уобичајене, плавкасте и ружичасте. "Поново ћемо се борити!" - рекла је себи.

У предпорођајној сали Клинике за гинекологију покушали су да „уразуме“ пацијенткињу, читали су дуга и строга предавања о деци са инвалидитетом, трагедијама током порођаја међу старијим женама. Гинеколог и медицинска сестра испричали су застрашујуће приче, како деца мајки са урођеним срчаним обољењима нису дуго живела, али су веома патила.

Чим би Наталија помислила да су лекари искрено забринути за њу, да је потребно следити њихове препоруке, одмах би се сетила лепе незнанке љубазног гласа: „Ко зна, да ли се та жена уопште појавила. Можда је то била само моја уобразиља због моје жеље за дететом. Ипак, могао је да ме удари аутомобил и да умрем, а и дете са мном. А шта ако је то упозорење одозго да то не би требало да учиним?"

Пацијенткиња је скупила храброст и одлучно рекла лекару:

- Учини са мном шта хоћеш, али родићу!

Појавио се дечак: тежина мања од 3 кг, слаб, плав, није плакао одмах након порођаја.

Наталија је задржана у болници скоро месец дана, новорођенче и њену мајку надгледали су специјалисти.

Када је муж дошао по своју породицу, „деликатно“ му је речено да ће бити добро ако беба доживи годину дана.

Наталија се с љубављу и стрпљењем бринула о детету, који је добио име Григорије: масирала је мале прсте по рукама и ногама, неговала га је, певала успаванке када га је стављала у кревет.

Редовно је шетала с њим у парку, говорећи:

- Диши, душо, свеж ваздух, оснажи се и расти, само не остављај мене и тату, не остављај нас, волимо те!

Гриша је често дуго био болестан. И једном, када је имао две године, температура му је порасла на 40 степени и није пала. Дечак је смештен на интензивну негу. Прогнозе су биле разочаравајуће. Наталија и њен муж молили су лекаре да их пусте бар на минут, да држе за руку свог малог човека, да се опросте од њега.

„Желим да га гледам док дише, да га запамтим“, плакала је, убеђујући лекаре. „Не желим да га изгубим, толико га волим. Он, мали и немоћан, савија се попут танке власи траве на ветру. Зар му нико неће помоћи?

Једном, на путу до парка, Наталија је срела своју пријатељицу, која је била у поодмаклим годинама.

- Кћери, требало би да га крстиш. Моли се пред иконом Пресвете Богородице, Она ће помоћи, попут умиљате мајке, неће дозволити ништа лоше.

И Наталија је крштена, али није верник. Али је ипак отишла у цркву која у совјетско време није била затворена и разговарала са свештеником. Тада је Гриша крштен. За причешће, жена му је сама сашила белу кошуљу и пешкир. Током крштења, Гриша није плакао, није био хировит, чинило се као да озбиљно слуша молитве.

Сећајући се савета пријатељице, Наталија је замолила једног парохијана да је одведе до иконе Пресвете Богородице. Није знала како да се моли, стајала је погнуте главе, било јој је непријатно да подигне очи према икони, само је поновила: „Молим Те да мој син преживи, нека је срећан, добар и паметан“.

Парохијанин је покушао да подржи Наталију:

- Плачи, не стиди се суза. Прекрсти се.

Наша хероина подигла је очи и укочила се: икона је приказивала саму жену која је спасила њу и дете. Вероватно два пута спашен - од несреће и од абортуса.

Наталија је пала на колена пред сликом:

- Мајко Божија, хвала Ти, хвала Твом Сину!

Дечак је одрастао. Да, био је физички слаб, често болестан: алергије, дијатеза, додељена му је друга група инвалидитета.

Али жена више није плакала и није се плашила ничега када су јој у клиници или болници саосећајно рекли да њен син неће доживети ни 5 година, па тек 10 година... Сваки пут се насмешила и рекла себи: "Нема везе, Бог је са нама, молићу се Господу, Његовој Пресветој Мајци и Његовим светима!"

Она и њен муж су почели да иду у цркву, исповедају се, причешћују. Нису имали питања о томе да ли постоји Бог, где је правда. Знали су то у Цркви Христовој - снага, спокој и истина. Само тамо се може тражити заштита и милост.

Син је одрастао, савршено учио, сви предмети су му лако ишли, од раног детињства се одлучио за будућу професију - сањао је да постане биолог. Када је младић завршио школу са најбољим оценама и уписао се на Биолошки факултет Московског државног универзитета, цела породица је наручила Спаситељу службу захвалности, а код куће су читали Акатист Пресветој Богородици.

Кад је Григорије већ био студент, Наталија је случајно срела свог старог лекара. Сазнавши за бившег пацијента и његове успехе, лекар се искрено обрадовао:

- Ово је чудо које доказује да су љубав и вера мајке јача од болести и смрти. Добро је што тада нису абортирали...

Сада Григорије има 41 годину, он је доктор природних наука, позван је да држи предавања студентима у Русији и Европи. Где год да је на послу, на које год пословно путовање отишао, увек нађе православну цркву. Гриша се од детињства, од самог крштења, сећа да је храм као очева кућа. Зна да тамо постоји љубав и милост.

Александра Грипас
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: pravoslavie.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.