Не убијајмо време

Дан има 24 часа, а седмица 168 часова. Врло је важно шта ћете урадити са тих 168 часова и како ћете их употребити. Ви имате само одређени број дана које ћете провести на овој планети и у овом животу, и ако их улудо потрошите, потрошили сте их заувек. Друге прилике неће бити. Ако узалуд губиш своје време, узалуд губиш свој живот.

17.01.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

“Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи време, јер су дани зли. Због тога не будите неразумни, него схватите шта је воља Господња” (Посланица Ефесцима, 5, 15-17). Ако хоћете да оставите трага у свом животу, ако желите да оставите нешто иза себе, неопходно је, првенствено, учинити једну ствар - морате имати контролу над својим временом! Ако не стекнете значајну контролу над својим временом, нећете моћи далеко да стигнете.

Свако од нас има исто време на располагању, током седмице - 168 сати. Врло је важно шта ћете урадити са тих 168 сати и како ћете их употребити. Ви имате само одређени број дана које ћете провести на овој планети и у овом животу, и ако их улудо потрошите, потрошили сте их заувек. Друге прилике неће бити. Ако узалуд губиш своје време, узалуд губиш свој живот.

Многи кажу: “Хајде да убијемо време”. Ви тиме убијате свој живот, чините својеврсно самоубиство. Ваш живот је то време које имате на располагању. Требало би да се зауставите и запитате се: “Да ли је ово најбоља употреба мога времена? Да ли је ово што чиним најбоља употреба мога живота?” Схватите да немате времена за све што бисте желели. Добра вест је да Бог од вас и не очекује да све то чините. Зато, немојте имати осећај кривице што не стижете све.

Постоји само неколицина ствари које су првенствено вредне нашег труда. Људи који ефектно користе своје време првенствено крећу од тога шта је суштински важно за њихов живот, а шта је безвредно. Тако проводе много више времена радећи оно што је суштински важно, а много мање на тривијалним стварима.

Ви не можете одбацити све тривијалне ствари из свог живота, али их можете драстично умањити. Ово звучи као једноставан рецепт, али је тешко одлучити између тога шта је најбоље за ваш живот, а шта је најлакше. То је најтеже одлучити када сте уморни. Наиме, када сте уморни, ви не желите да учините најбоље, већ оно што је најлакше.

Закључак је: ако заиста желите да учините нешто значајно у свом животу, морате научити да имате довољно одмора. Јер, када сте уморни, немате довољно емоционалне, менталне и физичке снаге да себи кажете: “Учинићу оно што је најбоље, а не оно што је најлакше”. Не губите време, не траћите га узалуд. Не идите кроз живот само да бисте постојали као још једно људско биће. Оставите иза себе оно најбоље. Бог вас је створио са циљем и мисијом, коју би требало да испуните. То почиње постављањем питања себи: “Да ли је ово што радим - најбоља употреба мог живота и времена?”

Весна Биорац
Извор: saborna-crkva.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.