ТАЈНА СПАСЕЊА - Архимандрит Рафаил (Карелин)

Онај коме се у почетку отац Рафаил покаже као сувише „строг“, када прочита књигу до краја, увериће се да је исто толико, он строг према самом себи, рекло би се чак, немилосрдан. Ово долази, како нам се чини, од немогућности да греши душу или да се крије пред лицем истине. Јер, истина са примесом и најмањег дела лажи, није истина, већ та иста лаж. А само у свету истине, у њеном достизању, може се открити човеку најглавнија тајна – тајна спасења.

30.03.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Тајна спасења, има једну битну разлику од свих издатих раније. Она се састоји из два дијела. Први дио су бесједе о духовном животу, о томе, шта се открива човјеку на његовом путу према Богу, шта изазива радост и душевну тугу, шта га то повремено наводи да се заустави и са болом завири у своје властито срце. Овдје су остварене изненађујуће снаге ријечи о томе, како достићи блаженство, које је доступно само за оне који сами себе свјесно предодређују на изворно "духовно ништавило". Овдје је учење о молитви, која мора да постане за хришћанина главни посао његовог живота, његов стожер. И овдје су пак рефлексије те Божанске љепоте пред изненадним откровењем које замире понекад у ћутљивом усхићењу човјечије душе и коју касније тражи читав живот у сузама покајничког плача.
Други, пак, дио су сјећања оца Рафаила о познатим подвижницима већ прохујалог 20. вијека, са којима га је Господ по милости својој спојио у овом животу[1]. Њихови ликови изузетно јарки, су снажни продори буквално привлаче пажњу читалаца на себе. Но опет некако: од ових људи поново се морамо у мислима враћати аутору, који о њима пише далеко више него прије, открива се у сјећањима на ове подвижнике он сам: разумљивијим постаје, да је као човјек, као монах и свештеник, а следствено и као писац он себе формирао баш захваљујући своме дружењу с њима.
И још. Онај, коме се у почетку отац Рафаил покаже као сувише "строг", када прочита књигу до краја, увјериће се, да је исто толико он строг према самом себи. Уз ово у последњем случају ова строгост личи, у извјесном смислу, чак на немилосрдност. И долази она, како нам се чини од немогућности да гријеши душу или да се крије пред лицем истине. Јер истина са примјесом и најмањег дијела лажи већ није истина, већ та иста лаж. А само у свијету истине, у њеном достизању може се открити човјеку најглавнија тајна - тајна спасења.

ТАЈНА СПАСЕЊА - Архимандрит Рафаил (Карелин)Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.