У Варшави потписана Заједничка порука народима Русије и Пољске

У петак 17. августа Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил и митрополит Јозеф Михалик, предсједник Пољске епископске конференције Римокатоличке цркве, потписали су Заједничку поруку народима Русије и Пољске, у оквиру свечане церемоније у Краљевском дворцу у Варшави.
Церемонији је присуствовао предстојатељ Пољске православне цркве, Његово блаженство Митрополит варшавски и све Пољске Сава, као и чланови делегације Руске православне цркве.

22.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Варшави потписана Заједничка порука народима Русије и ПољскеУ петак 17. августа Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил и митрополит Јозеф Михалик, предсједник Пољске епископске конференције Римокатоличке цркве, потписали су Заједничку поруку народима Русије и Пољске, у оквиру свечане церемоније у Краљевском дворцу у Варшави.
Церемонији је присуствовао предстојатељ Пољске православне цркве, Његово блаженство Митрополит варшавски и све Пољске Сава, као и чланови делегације Руске православне цркве.
Ова порука, која се не може убројати у богословске или међуцрквене документе и не бави се питањима вјере, позива на помирење и узајамно праштање у духу хришћанске љубави. У њој се, између осталог, наводи: „Након Другог свјетског рата и болног искуства атеизма, наметнутог нашим народима, ми данас ступамо на пут духовне и материјалне обнове“. Ова обнова, подвлачи се у поруци, би, прије свега, морала бити обнова човјека, а кроз ту обнову и обнова односа између два народа.
Позив вјерујућим Русима и Пољацима да „моле за опроштај за сав бол који су нанијели једни другима, за све неправде и зло“ не значи заборав, каже се у документу. „Сјећање представља значајан дио нашег идентитета. Ми смо, такође, дужни да памтимо жртве прошлости, оне који су били мучени и дали животе због вјерности Богу и земаљској отаџбини. Опростити значи окренути се од освете и мржње, учествовати у изградњу хармоније и братства међу људима, нашим народима и државама, што представља темељ будућности“.
Порука, упућена политичарима, јавним личностима, научницима, умјетницима, вјерујућим и невјерујућим, садржи позив на развој дијалога, обнову обостраног повјерења и зближавање руског и пољског народа пред лицем заједничке хришћанске одговорности и потребе за рјешавање проблема данашњице.
Патријарх Кирил се од 16. августа налази у Пољској на позив блажењејшег Митрополита пољског Саве.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.