Француска НВО „Солидарност за Косово“ у помоћ Србима

Захваљући помоћи француске организације „Солидарност за Косово“ реконструисана је школа „Бора Станковић“ у селу Стража код Гњилана.

12.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Француска НВО „Солидарност за Косово“ у помоћ СрбимаЗахваљући помоћи француске организације „Солидарност за Косово“ реконструисана је школа „Бора Станковић“ у селу Стража код Гњилана.
Невладина организација финансирала је увођење централног грејања, поправку фасаде, тоалета, прозора и степеништа у овој школи. Директор ОШ „Бора Стаковић“ Предраг Ђекић казао је у изјави за КИМ радио да је помоћ била неопходна. „Ово је село брдско-планинског типа, сваке године се смањује број ученика, мислим да ће ова помоћ много учинити на побољшању услова деци за рад у школи“, казао је он.
У овом истуреном одељењу школе у Стражи наставу похађа двадесетак ученика. Неки од њих до школе путују и сат времена. Срећни су и задовољни што су им учионице топле. „Раније је у овом периоду било јако хладно, али сада је одлично“, казала нам је Марина Денић. „Топло је и много је боље него прошле године. Било је много хладно“, сећа се Јадранка Дићић.
„Раније је било хладно и нисмо могли да учимо, сада учимо брзо јер је топло“, кроз осмех нам је рекао Стојан Денић. Организација „Солидарност за Косово“ већ неколико година помаже Србе у најугроженијим деловима центраног Косова. Њен оснивач Арно Гујон, казао је да мотивацију за помоћ налази у својој породици, јер је у њој, како истиче, очувано српско-француско пријатељство.
„Полазна тачка била је 2004. године када сам видео страхоте и антисрпске погроме и тада сам осетио потребу да се ангажујем на конкретне ствари. Зато смо и основали ову организацију“, казао је он. Укупна вредност овог пројекта је око 15 000 евра. Арно Гујон најављује да ће крајем децембра допремити конвој хуманитарне помоћи са одећо, спортском опремом, школским прибором за децу.
У овом пројекту са организацијом "Солидарност за косово" као и до сада активно је сарађивала и Епархија Рашко-призренска. Заједно са Арноом Гујоном село Стражу посетили су протосинђел Иларион Лупуловић, игуман манастира Драганца и јереј Бојан Крстић. Епископ Теодосије у име Епархије и верног народа и овом се приликом захвалио Арно Гујону и његовим пријатељима из Француске на помоћи нашем угроженом народу.Komentari (1)

11.12.2016.

Бранко Јовановић

Задивљен сам хуманошћу Арноа и свих уз њега.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.