Црква Свете Софије у Никеји претворена у џамију

Историјска црква Свете Софије у Никеји, данашњем Изнику у Турској, гдје је 787. године одржан Седми васељенски сабор, претворена је у џамију, за коју је је већ одређен муфтија.

26.07.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Црква Свете Софије у Никеји претворена у џамију Историјска црква Свете Софије у Никеји, данашњем Изнику у Турској, гдје је 787. године одржан Седми васељенски сабор, претворена је у џамију, за коју је је већ одређен муфтија.
Света Софија у Никеји је први пут претворена у џамију 1331. године, након отоманског освајања Мале Азије и остала је тако до након првог свјетског рата.
Црква је 1992. претрпјела пожар и након обнове је постала музеј. Као што је раније саопштено, Турска влада је недавно донијела одлуку да Свету Софију преда Исламској заједници која ће је користити као џамију. Почетак сабирања Исламске заједнице у овој древној хришћанској светињи поклапа се са почетком периода поста Рамазана.
За вријеме владавине светог цара Константина Великог, у Никеји је 325. године одржан Први васељенски сабор, на коме је дјелимично донесен данашњи Символ вјере, утврђен догмат о Светој Тројици и осуђена Аријанска јерес. На Сабору је, такође, утврђено празновање Васкрса, обавезујуће за све хришћане.
Црква Свете Софије у Никеји је саграђена по замисли цара Јустинијана у 6. вијеку. У њој је одржан Седми васељенски сабор, на коме је осуђена Иконоборачка јерес.
Извор: Радио Светигора



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.