Што год вам рече – учините

Мајка Божија зна шта треба људи да чине да би изазвали смернога Сина Њеног на чудотворну делатност: „Што год вам рече – учините.“ Ова реченица упућена слугама на свадби у Кани Галилејској, постала вечно начело у људском обраћању Богочовеку за помоћ, посредовањем Пресвете Богородице. То је знамење за сва времена и за сва чудеса Исусова у свим временима. Богoмајка посредује, а Он чудотвори.

10.12.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 1

„И кад неста вина, рече Мати Исусова Њему: Немају вина. А Исус јој рече: Шта хоћеш од Мене, жено? Још није дошао час Мој. Рече мати његова слугама: што год вам рече учините.“ (Јован. 2:3-5)

У Светом Писму мало је забележено речи које је изрекла Пресвета Богородица. Ипак, оне које су записане указују нам на божанску свемилост: у једној реченици она је открила сав пут спасења, пут Јеванђелског живота, радости и утехе.

На свадби у Кани Галилејској, она своје речи упућује слугама, али оне допиру и до срца апостола, а преко њих и свих верних будућих генерација и целог човечанства: „што год вам рече учините“. И то је наш удео у Богочовечанскам Јеванђељу, у Богочовечанском подвигу спасења. „Што год вам рече“, па макар то било нешто најнеобичније, најневероватније. Али, Богочовек неће тражити од вас ништа што не можете учинити, ништа што не би водило вашем спасењу, вашој бесмртности, вашем рају.

Својом повученошћу, Мајка Божија нам даје изузетан пример кротости и понизности. Исус је био позван на забаву у Кани, а гозба је требало да траје седам дана, како је налагао јеврејски закон. (Постанак 29:27; Судије 14:12-15).

На овај начин, Христос прихвата позив да спречи било кога да мисли о браку као о преступу или неумерености. Он долази трећег дана празника. До Његовог доласка понестало вина за госте – што говори да домаћини нису били баш богати.

Богородица зна за оскудицу. Она каже за то свом Сину, надајући се да ће Он интервенисати и спасити гозбу. Као што знамо из извештаја из Јеванђеља, Исус налаже слугама да напуне водене посуде. И они учинише то, по савету Богомајке. И вода не само да постаје вино, већ је и знатно супериорнија од вина које су раније служили. Јеванђелист закључује: „Овим, у Кани Галилејској, учини Исус почетак знамења, и показа славу своју; и вјероваше у њега ученици његови.“. (Јован 2:11).

Дирљиво посредништво Богомајке у Кани Галилејској чини половину првог чуда Исусовог. То је знамење за сва времена и за сва чудеса Исусова у свима временима. Богoмајка посредује, а Он чудотвори.

"Што год вам рече учините" је кратка, али садржајна поука Богородице, упућена свима нама да се повинујемо вољи њеног Сина, нашег Спаситеља, Коме се моли у наше име, као што ће то чинити до краја времена. То су ретке речи Богородице које су апостоли изабрали да нам пренесу. Они мало шта друго преносе, највероватније због тога што то она никада није желела.

"Што год вам рече – учините"! Као да је хтела рећи: Он зна све, Он може све, Он вас љуби све, Њега чујте и Њега послушајте. Она је схватила дужност у овоме свету, да за Њега живи и да к Њему као извору живота друге упућује. Ту дужност она је драговољно продужила да врши и са небеса. Кроз сву историју цркве она је учила верне, да чине оно што је Он рекао. И данас се она тајанствено спушта из славе своје небеске међу верне да их посаветује, да чине оно што је Он заповедио.

То је њено Јеванђеље – Јеванђеље Пресвете Деве Богородице. Оно се састоји не из четири Јеванђеља него из четири речи: Што год вам рече, учините  - објашњава владика Николај. Послушајмо је! Послушајмо је као мајку, и више него мајку своју, јер она нам жели највеће добро – царовање у вечном царству Сина њеног.



Komentari (1)

10.12.2022.

Милојка

Пресвета Богородице, радуј се! Засита си Богородица и Тебе величамо! Помоћнице наша, смилуј се на нас, молитвама умоли код Господа да спасемо душе наше! Амин.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.