Апел православних поглавара на мир у Украјини

Предстојатељи и архијереји неколико Православних цркава упутили су апеле као одговор на „специјалну војну операцију за демилитаризацију и денацификацију Украјине“.

25.02.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Његово Блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине (Московске патријаршије) Онуфрије упутио је још један апел украјинском народу и војницима и председнику Русије Владимиру Путину, позивајући на појачану молитву и прекид „братоубилачког рата“.

Његов апел у целости гласи:

Драга браћо и сестре! Верници наше Украјинске Православне Цркве!

Као предстојатељ Украјинске Православне Цркве, апелујем на Вас и све грађане Украјине. Догодила се катастрофа. Нажалост, Русија је покренула војну акцију против Украјине и у овом судбоносном тренутку вас позивам да не паничите, да будете храбри и да покажете љубав према својој домовини и једни према другима. Позивам вас, пре свега, на појачану покајну молитву за Украјину, за нашу војску и наш народ, и молим вас да оставите по страни међусобне размирице и неспоразуме и сједините се у љубави према Богу и нашој отаџбини.

У овом трагичном тренутку изражавамо жарку љубав и подршку нашим војницима који стоје на стражи и штите и бране нашу земљу и наш народ. Нека их Бог благослови и чува!

Бранећи суверенитет и интегритет Украјине, апелујемо на председника Русије и тражимо од њега да одмах прекине братоубилачки рат. Украјински и руски народ изашли су из Дњепарског крстионице, а рат између ових народа је понављање греха Каина, који је из зависти убио рођеног брата. Такав рат нема оправдања ни од Бога ни од људи.

Позивам све на здрав разум, који нас учи да наше овоземаљске проблеме решавамо у међусобном дијалогу и међусобном разумевању, и искрено се надам да ће нам Господ опростити грехе и да ће мир Божији завладати на нашој земљи и широм света!

***

Поводом рата у Украјини Његова светост Патријарх Кирил обратио се архијерејима, свештенству, монаштву и верницима Руске Православне Цркве:

Ваше Блаженство! Ваша Преосвештенства и Милости! Драги очеви, браћо и сестре!

Са дубоким и искреним болом прихватам патњу људи изазвану догађајима.

Као Патријарх целе Русије и предстојатељ Цркве чија се паства налази у Русији, Украјини и другим земљама, дубоко саосећам са свима који су погођени овом трагедијом.

Позивам све стране у сукобу да учине све да избегну цивилне жртве.

Апелујем на епископе, пастире, монаштво и мирјане да пруже сву могућу помоћ свим жртвама, укључујући избеглице и људе који су остали без крова над главом и без средстава за живот.

Руски и украјински народ имају заједничку вишевековну историју још од крштења Русије од стране кнеза Светог равноапостолног Владимира. Верујем да ће овај Богом дани афинитет помоћи да се превазиђу поделе и несугласице које су настале а које су довеле до садашњег сукоба.

Позивам сву пуноћу Руске Православне Цркве да узнесе посебну, усрдну молитву за брзо успостављање мира.

Нека Свемилостиви Господ, заступништвом наше Пречисте Госпође Богородице и свих светих, сачува руски, украјински и друге народе који су духовно уједињени нашом Црквом!

***

Његова Светост патријарх Грузијски Илија II пише:

На основу горког искуства Грузије, знамо колико је важан територијални интегритет једне земље. Зато са великом болом посматрамо напету ситуацију у односу на Украјину.

Напомињемо да догађаји који су се одиграли јуче и данас већ садрже озбиљну претњу крвопролићем, али још увек постоји могућност да се ситуација уреди. То је такође прилика да се одржи универзални мир.

Молимо Свету Тројицу да подари мир становништву Украјине и целог света.

Нека је Бог мира са свима вама. Амин!

А званична Твитер страница патријарха Илије објавила је јутрос: „Непријатељства у Украјини морају бити заустављена што је пре могуће; у супротном ће се развити у светску трагедију!“

***

Његово Блаженство Патријарх румунски Данило позвао је у четвртак, 24. фебруара 2022. године, на прекид рата у Украјини и молитву за мир:

Румунска Православна Црква, као и друге важне институције у Румунији и Европској унији са највећом забринутошћу прате почетак рата у Украјини, који је покренула Русија против суверене и независне државе.

На овај начин се надамо да ће евроатлантске политичке снаге пронаћи пут до мирног дијалога у корист Украјине и целе Европе.

Истовремено, изражавамо пуну солидарност са румунским Православним хришћанима који живе у Украјини и нашу спремност да им помогнемо у складу са сопственим могућностима.

Молимо се Милостивом Богу, Господу мира, правде и љубави, да заштити украјински народ и подари свим одговорним политичким лидерима миротворну мудрост.

***

У заједничком саопштењу архијереја Финске Православне Цркве под Цариградском патријаршијом стоји:

Дубоко ожалошћени, пратили смо сукоб између Русије и Украјине и сада руску инвазију на Украјину. Оплакујемо избијање непријатељстава, и заједно са нашом браћом и сестрама у Украјини и другде у Православном свету, молимо се за мир и молимо Бога да нам помогне да се ограниче велика људска страдања и ублаже потребе. Позивамо доносиоце одлука, а такође и руске и украјинске Православне и њихово духовно руководство да учине све што је могуће да ограниче патње, спрече ескалацију сукоба и постигну мир.

Рат увек наноси патњу невиним. Стога је тежња за миром у вољи Божијој. Усред сила разарања молимо се Богу који воли људе, јер је избављење од Господа (Пс. 3,9). Позивамо све да се залажу за оне који се суочавају са ратним страдањима, али и за оне који својим одлукама преузимају одговорност за ток догађаја.

Христос каже: Љубите непријатеље своје, чините добро онима који вас мрзе (Лк. 6, 27). Када Господ то каже, зар не можемо да волимо своју браћу и сестре у Христу? Осећамо дубок бол и тугу што су се Православни верници у Русији и Украјини нашли у овом ратном стању.

Суочени лицем у лице са стварношћу страдања и рата, чврсто усидримо своју наду у Божију милост. Бог нашег спасења ће нам успети. Бог наш је Бог спасења (Пс. 68,20-21).

***

Заједничка изјава архијереја РПЦЗ који служе у Европи од раније ове недеље гласи:

Ми, епископи Руске Заграничне Цркве у Европи, са тугом и дубоком забринутошћу пратимо догађаје који се одвијају на истоку Украјине. Сукоби међу народима силом оружја увек изазивају велике патње међу невиним - посебно децом и старцима - и са собом доносе поделе, једностраност и непријатељство. Наша Црква је у својој молитви и служењу ујединила Русе, Украјинце, Белорусе и представнике многих других народа, међу којима своју службу врши широм света, без обзира на државне границе и политичке системе.

Са дубоком захвалношћу гледамо на дубоки духовни допринос Кијевске Русије, касније Украјине, Православној Цркви Христовој широм света. Њен пут су утрли светитељи, од равноапостолног Владимира, који је крстио Русију водом, до светог Владимира (Богојавленског), који је крв пролио пред Успенским храмом у Кијеву. Својом крвљу овај свети мученик је изнова крстио Русију када је Русија улазила у период атеизма, уједињујући Русију у свом срцу: он је сукцесивно био митрополит и московски и петербуршки, а на крају и кијевски. Овај архијереј, првопринос у сабору светих новомученика, показује нам својом судбином чудесну, божанску везу. И у истом периоду, када се стадо Руске Цркве расејало по свету,

Не можемо се сложити са крајње једностраном сликом актуелних догађаја коју приказују западни извори информација. Догађаји су, знамо, много сложенији. Не усуђујући се да преузмемо улогу судија, већ испуњавајући свој позив као понизне слуге Цркве, усрдно се молимо за смирење људских душа „у земљама Украјине“ - за „омекшавање срца“; а у исто време, да се мудри сви они који су сада директно одговорни за судбину народа у Европи, укључујући и Украјину и Русију, са Белорусијом. Ове молбе подижемо у посебну литургијску „Молитву за Украјину“, уметнуту у наше богослужење на истом месту где се некада, заиста деценијама, чула наша молитва за ослобођење народа од атеистичке власти.

Позивамо све - и властодршце и обичне грађане - да пазе на предстојећи Велики пост, и вапимо јеванђељским речима: „Покајте се, јер се приближи Царство небеско!“ (Матеј 4,17) , и 'Покајте се, време је близу!' (Апок. 22.10), од нас се тражи уздржаност, не само у јелу и пићу, него пре свега у грешним помислима и страстима. Искрено обраћање Богу ће спасити свет од братоубиства и отворити пут мирним решењима за све наше садашње прилике.

Подсећајући се на речи Великог кнеза Александра Невског „Бог није у сили, него у истини!“, позивамо све верне да појачају своје молитве „за мир целог света“, за оне који страдати, и за обраћење и спасење душа свих људи.

Нека Господ све нас благослови и помилује!

Извор: orthochristian.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.