Арангелск: појава Богородице изнад града

Литургија која је јуче одржана у Арангелску (Русија) поводом указања Пресвете Богородице над овим градом, прилика је да се подсетимо овог чуда, које се збило се у недељу, 3. августа 1919. године. Очевици су угледали Пресвету Богородицу са Својим Сином на небу изнад града, а ова визија трајала је 30-так минута, о чему су Епархијски и Мисионарски савет саставили „Акт о јављању Богородице на небу са Богомладенцем Исусом Христом".

16.09.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Архангелску (северозападни округ у европском делу Русије) одржана је Литургија у спомен на појаву Пресвете Богородице над градом 1919. године. Служба је одржана пред крста, постављеног на месту чудесног феномена, на раскрсници улица Слободе и Новгородске авеније. Литургију је предводио Јеромонах Теофил (Волик).

Чудесан догађај збио се у недељу, 3. августа 1919. године, уочи евакуације добровољачких белогардејских трупа Архангелска. Седморо деце од 10 до 14 година - Галина и Олга Зеленин, Емилија, Валентина и Виктор Перешњев, Сергеј Попов, Јулија Киселева, - налазећи се у близини кућног броја 135 на Новгородској авенији, видело је Пресвету Богородицу на небу.

Чудесан феномен према речима очевидаца збио се овако: Царица Неба је „испружила обе руке напред, дланове надоле и прекрила град. Лице Богородице, дугуљасто, било је окренуто граду на његовој југоисточној страни. Око лица је био светло златни круг. Делови лица су били видљиви, али нејасни. Богородичина одећа била је широка, плаво-сива. У Њеном крилу седео је младенац Исус Христос. Одећа му је била дуга, светла, бела. Руке су биле беле и сјајне. Померао је руке, а затим направио покрет десном руком, који је личио на благослов. Око Спаситељеве главе такође је био светлосни круг. Зраци који су долазили из круга, ширили су се у свим правцима. Цела ова слика налазила се у четвороугаоном процепу између облака. Визија је трајала 20-30 минута, а затим је постепено почела да нестаје; на његовом месту је остала само плава светла пруга“.

Шокирана деца причала су о томе својим родитељима, а затим и настојатељу цркве Васкрсења Господњег, протојереју Михаилу Попову. Отац Михаил је њихову причу пренео епископу Павлу (Павловском). Владика је написао: „Нека је милост Божија и заступништво Богородице са нама и над нашим градом“.

Овај догађај је темељно истражен, 4. септембра су одржали заједнички састанак Епархијског и Мисионарског савета и саставили „Акт о јављању Богородице на небу са Богомладенцем Исусом Христом, који је 3. августа био у Архангелску 1919.“ са детаљним описом визије. Вест о овом чуду објављена је у и Архангелским епархијским новинама.

Црвена армија је окупирала Архангелск у фебруару 1920. У марту су богословија и епархијска школа укинуте, а већина цркава затворена је до краја године. У јулу исте године покренут је кривични поступак против протојереја оца Михаила Попова и деце која су била сведоци појављивања Богородице. Одлуком комунистичког комитета Чеке од 31. јануара 1921, отац Михаил је осуђен на три године затвора.

Пола века касније, становница Архангелска, ћерка свештеника Тројичинске катедрале, оца Михаила Синтова, Екатерине Михајловне Синтсове-Розанове, компоновала је „Акатист Пресветој Богородици ради њеног појављивања у граду Архангелску“. У фебруару 1996. предала је акатист архимандриту Трихону (Плотникову), игуману манастира Свете Тројице Антоније-Сије.

2014. године, 21. маја, на празник Вазнесења Господњег, митрополит архангелско -холмогорски Данило, после Божанствене Литургије у Успенској цркви престонице Поморја, освештао је икону „Појава Пресвете Богородице - град Аркхангелск 1919." уметника Сијск иконописне радионице Сергеја Кудрјавцева. У знак сећања на чудесни феномен становници Архангелска поставили су крст на раскрсници Новгородске авеније и улице Слободе.

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: аrhcity.ru



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.