Архиепископ охридски г.г. Јован поднео жалбу

Суд у Скопљу који је архиепископа охридског и митрополита скопског Јована осудио на три године затвора у целости извитоперио налаз и мишљење Бироа за вештачење. Ради тога је Његово Блаженство, клир и верни народ Архиепископије упутио жалбу Апелационом суду.

31.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, Епископи, монаштво и верници Православне Охридске Архиепископије добили су писмену пресуду, коју им је 2. јула, ове године, саопштио судија Ивица Стефановски.
Овом пресудом, Архиепископ охридски Јован је осуђен на три године затвора, а сви остали на две године затвора условно, у колико у следћих пет година не понове дело!
У пресуди је записано да је Основни суд пресудио конфисковање имовине Православне Охридске Архиепископије и да исту предаје расколничкој МПЦ, у њену трајну сопственост!
На ову пресуду Основног суда Скопље И, Архиепископ охридски Јован је написао жалбу Апелационом суду у којој се осврће на необорив факт да су осуђени припадници исте Цркве, коју управо суд који их је осудио одбија да региструје, настојећи преко затворских казни да одврати вернике од Цркве, а са конфисковањем имовине да спречи развој Цркве.
Због оваквог дискриминаторског односа, као што је већ забележено од стране многих међународних институција, прогон над Архиепископом охридским Јованом је религиозне, а не злочиначке природе.
Следствено, и поменута пресуда је противречна, нејасна, без кључних факата и без и једног доказа, и тиме представља школски пример пресуде наручене од стране извршне власти, будући да је донесена у политичке сврхе и остваривање предности при пазарењу за признавање расколничке МПЦ!
Суд је у целости извитоперио налаз и мишљење Бироа за вештачење, који предочава да је немогуће да се утврди коликим износом средстава је могао да располаже Архиепископ охридски Јован. Како је могуће неко да буде осуђен за прање новца, а при том да се не утврди тачна сума која би могла да буде предмет кривичног дела!!! А, још и то да се конфискује имовина, која је купљена легалним средствима!!! После оваквих незаконитих судских одлука о конфицкацији имовине, свако би озбиљно размислио пре него што инвестира у Р. Македонији!
Суд само као папагај понавља реченицу да су део оптужених имали ниска примања и да нису могли да буду донатори, но из докумената достављених Бироу за вештачење се види сасвим супротно. Зато, у својој жалби, Архиепископ охридски Јован је изразио своју дубоку убеђеност да ће овакве политичке пресуде после неког времена бити преоцењиване и представљаће школски пример за то како су се неправедно доносиле пресуде у овом историјском периоду, који је по свим одликама неправеднији од времена комунизма.
У прилог реченом иде и факт по коме суд поклањајући му целосно поверење, као вештака користи представника расколничке МПЦ, као да је у питању представник државне институције, а не противстављене стране! Још горе, после завршних речи, када је било заказано изречење пресуде, судија Ивица Стефановски је скандалозно поново отворио процес и позвао сведока и није дозволио да се донесе пуномоћство за које је сведок тврдио да поседује, чиме и до дан данас он нема поткрепљено свој исказ материјалним доказима и није доказао свој идентитет! Затим, у супротности начину вођења судског поступка, судски савет је напустио судницу и вратио се после 30 минута после чега је уследило саопштење пресуде!
Корумпирано и подложно политичким утицајима македонско судство, као што га најчешће декларишу међународни извештаји, остаје последњи сегмент који, својом тоталитаристичком матрицом, кочи наше друштво на путу ка напреднијим демократијама.
У продужетку објављујемо и целосни текст жалбе, коју је Архиепископ охридски Јован испратио Апелационом суду у Скопље:
хттп://www.поа-инфо.орг/мк/архиепископ/соопстенија/Архиепископ_охридски_Јован-Залба_до_Апелациониот_суд.пдф
Извор: Православна охридска архиепископија
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.