Архиепископ Јероним одбија службени ауто

Поглавар Грчке православне цркве, архиепископ атински Јеронимос, тражи да Влада опозове уредбу по којој поглавар Цркве има право на државни аутомобил и возача.

14.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Архиепископ Јероним одбија службени аутоПоглавар Грчке православне цркве, архиепископ атински Јеронимос, тражи да Влада опозове уредбу по којој поглавар Цркве има право на државни аутомобил и возача.
Поглавар Цркве који је опозив Владине уредбе већ тражио 2001. године, подвлачи да он, као ни његов претходник, архиепископ Христодулос, никада није користио, нити жели да користи државни аутомобил који му на располагање ставља Влада, нити возача који прима плату од државе, пише данас на свом сајту атински лист "Етнос". Држава и Црква у Грчкој нису Уставом раздвојене.
Већ и сама могућност да арехиепископ користи државни ауто, "ствара утисак неправде", образлаже Јеронимос.
Поред тога, архиепископ, у писму министру за државну управу Андонису Манитакису, указује да право поглавара Цркве на државни ауто треба укинути не само због економске кризе Грчке, већ и зато што већ и сама та могућност "мења улогу архиепископа - као лица у црквеној служби, у носиоца државне власти који је наспрам друштва".
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.