Без обнове Његошеве капеле

Парламент Црне Горе одбио је да расправља о законском предлогу који се односи на обнову Његошеве капеле на Ловћену.
Предлог посланика Српске нове демократије Емила Лабудовића, у данашњем гласању о дневном реду редовне седнице парламента, није прихватила већина посланика Скупштине Црне Горе.

19.07.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Без обнове Његошеве капелеПарламент Црне Горе одбио је да расправља о законском предлогу који се односи на обнову Његошеве капеле на Ловћену.
Предлог посланика Српске нове демократије Емила Лабудовића, у данашњем гласању о дневном реду редовне седнице парламента, није прихватила већина посланика Скупштине Црне Горе.
Обнову Његошеве капеле недавно је затражио и митрополит Српске православне цркве у Црној Гори Амфилохије, на шта је из Владе Црне Горе поручено да само она о томе може да одлучи.
Премијер Игор Лукшић је раније рекао да не долази у обзир рушење Његошевог маузолеја на Ловћену и ако би се уопште разговарало о могућности обнове старе капеле, то, по његовом објашњењу, може бити само оригинална капела, а не она коју су Карађорђевићи подигли 1925. године.
Његош је капелу на Ловћену подигао као спомен свом стрицу и духовном и државном предходнику Петру Првом Петровићу, са заветом да он буде у њој сахрањен.
Његошеви земни остаци сахрањени су у капелици на Ловћену 1855. године, четири године након његове смрти.
Пошто је оригинална Његошева капела оштећена у аустроугарском бомбардовању 1916. године, краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Александар Карађорђевић је наредио да се стара капела сруши и подигне нова, што је, према тумачењима неких историчара, био израз политичке моћи новог суверена над Црном Гором.
Капела на Ловћену је срушена 1974. године, када је на њеном месту подигнут велелепни мермерни маузолеј.

Извор: хттп://www.ртс.рс/паге/сториес/ци/сторy/3/Регион/1141192/Без+обнове+Његошеве+капеле.хтмл



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.