Богословија на Халки би могла бити кориштена као библиотека

Православна богословија на турском острву Халки, која је затворена пуне 42 године, могла би бити кориштена као библиотека за истраживања, конференције и изучавања.

11.05.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Богословија на Халки би могла бити кориштена као библиотекаПравославна богословија на турском острву Халки, која је затворена пуне 42 године, могла би бити кориштена као библиотека за истраживања, конференције и изучавања, уколико власти не буду хтјеле да је поврате у првобитну функцију, саопштио је представник Константинопољске патријаршије, Митрополит Бурсе Елпидофор.
„Будући да наша уважена Влада још увијек није донијела одлуку да званично отвори школу као образовну институцију, одлучили смо да то урадимо другачије“, казао је он, у разговору за турски дневник Хуријет.
„Отворићемо је као монашко братство, као мјесто сусретања, мјесто за научно истраживање, конферернције и изучавање“, додао је Митрополит, рекавши да су „сви добродошли, без обзира на националност, религију или језик“.
Васкршњим богослужењима у цркви Свете Тројице, која се налази у оквиру богословије, ове године присуствовало је 14 Генералних конзула.
„Ова идеја је рођена прошле године, када је дошло неколико Генералних конзула из православних земаља, наравно, у мањем броју. То нам је дало идеју да ове године приширимо догађај, позвавши више људи“, казао је Митрополит Елпидофор.
Упркос континуираним изјавама турског премијера Ердогана да ће богословија бити поново отворена, конкретни кораци још увијек нису предузети.
Током своје посјете Истанбулу прошлог мјесеца, Државни секретар Сједињених Америчких Држава Џон Кери позвао је Турску да отвори школу.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.