Бог изграђује карактер, не комфор

Многи хришћани погрешно тумаче Христово обећање о животу у изобиљу: „Ја дођох да живот имају и да га имају у изобиљу“ (Јн: 10,10) очекујући да хришћански живот буде лак. Такав став према Христовим заповестима представља прихватање Бога као духа из лампе, који је ту само да би испуњавао многобројне себичне жеље. Реалност је, заправо, сасвим супротна...

14.06.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Овај живот се не врти око нас. Ми постојимо због Божијих циљева и да бисмо ми служили Богу, а није обрнуто. Божији циљ за нас је да припреми и оплeмени наш карактер и припреми га за вечност у рају, у Царству Небеском, што подразумева подношење животних тешкоћа и невоља, да бисмо научили превазилазити споствене слабости и грешне наклоности.

Ми мислимо да Бог треба да испуњава наше материјалне и породичне прохтеве, али то је далеко од истине. Наш циљ је да првенствено стремимо за Богом и контактом са Њим, а Он ће нам дати оно што нам је потребно у животу (не оно што желимо, већ што је потребно – наше жеље и наше потребе су две различите ствари).

Многе религије и Њу Ејџ филозофије промовишу стару лаж да смо ми божанства или да можемо постати богови. Да будемо потпуно начисто; ми никада не можемо постати Бог, а ни неко мало божанство. Та горда лаж је стара сатанска превара. Сатана је обећао Адаму и Еви да, ако послушају његов савет ”постаћете као богови” (1. Мој 3,5)

Жеља да будемо као бог пројављује се у сваком нашем покушају да контролишемо наше околности, нашу будућност и људе око нас. Али пошто смо створења, ми никада нећемо бити Створитељ. Бог не жели да ми постанемо богови; Он хоже да ви постанете Божији, преузимајући Његове вредности, ставове и делове карактера.

Шта Бог жели од нас најбоље је објашњено у посланици Ефесцима 4, 22-24; ”Да ви одбаците ранији начин живота старог човека, који пропада у жељама варљивим, а да се обнављате духом ума својега; И обуците се у НОВОГ ЧОВЕКА, сазданог по Богу у праведности и светости истине.”

Најважнији циљ, који Бог жели да постигне са нама у нашем животу, овде на планети, није комфоран живот, већ  изградња вашег карактера. Он хоће да растемо у духу и да постанемо христолики (као Христос). Постати христолик не значи изгубити своју личност или постати безумни клон.

Наиме, Бог је са разлогом створио јединственима сваког од нас и то се показује тиме што свако има јединствен отисак палца, јединствен отисак пете, јединствен откуцај срца, јединствен тон гласа, јединствен карактер. Ни један човек није исти као неки други човек. Свако је на свој начин јединствен, што је задивљујуће.

Пошто нас је већ створио јединственима, Бог никако не жели да нас унификује, већ да останемо јединствени. Христоликост значи промена нашег карактера на много боље од наших природно уграђених грешних склоности, а не промена наше личности.

Сваки пут када заборавимо да Бог у овом животу првенствено жели да ради на нашем карактеру, постајаћемо фрустрирани околностима. Непрекидно ћемо се питати; ”Зашто ми се ово дешава? Зашто пролазим кроз овако тешке периоде?”

Одговор је да је сасвим нормално да ваш живот буде комппликован и по некад врло тежак. То је оно што омогућава вашој личности да расте, развија се и утврђује се. Не заборавимо, овај живот није Царство Небеско, није рај.

Многи хришћани погрешно тумаче Христово обећање о животу у изобиљу: ”Ја дођох да живот имају и да га имају у изобиљу” (Јн: 10,10) и верују да то подразумева да је Христос обећао својим ученицима савршено здравље, потпун испуњење наших снова и тренутно пролажење свих проблема кроз веру и молитву.

Укратко, они очекују да хришћански живот буде лак. Они очекују рај на земљи.

Такав став према Христовим заповестима представља прихватање Бога као духа из лампе, који је ту само да би испуњавао ваше многобројне себичне жеље. Реалност је, заправо, сасвим супротна. Бог није ту да би био наш слуга, већ смо ми створени да бисмо служили Бога.

Ко потпадне под илузију да је Бог ту само да би служио нама и нашим себичним жељама, тај ће бити или сурово разуверен у свој погрешан животни став или ће живети у илузији одрицања од реалности, што је такође својеврсна сатанска ментална клопка. Никада не заборављајмо да се овај живот не врти око нас! Ми постојимо због Божијих циљева и разлога, а не супротно, да Бог постоји због тога да би служио испуњењу наших жеља. Зашто би Бог стварао рај на земљи, кад је обећао Царство Небеско након смрти, у вечном животу? Бог нам даје време на земљи да бисмо градили и ојачали свој карактер за вечни живот у Царству Небеском.

Извор: svetatrojicaroterdam.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.