Бугарска црква против репродуктивних технологија

СОФИЈА, 2. јануара – Свети Синод Бугарске Православне Цркве изразио је „резерву“ у односу на вантјелесну оплодњу и сурогат мајчинство, сматрајући их „људским мијешањем у егзистенцијалне основе живота, које је супротно Божијој вољи“.

03.01.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

СОФИЈА, 2. јануара – Свети Синод Бугарске Православне Цркве изразио је „резерву“ у односу на вантјелесну оплодњу и сурогат мајчинство, сматрајући их „људским мијешањем у егзистенцијалне основе живота, које је супротно Божијој вољи“.
Овај став Бугарске Патријаршије изнесен је у званичном саопштењу у коме се разматрају ове двије методе, које у Бугарској све више добијају на популарности, а представља реакцију на амандман закона донесеног крајем октобра, по коме је сурогат мајчинство легализовано, с тим да је сурогат мајкама забрањено да примају било какву новчану накнаду.
Вантјелесна оплодња и сурогат мајчинство, како се наводи у саопштењу, представљају „савремене феномене и био-етичке проблеме који имају исту основу – питање поријекла, достојанства, смисла и сврхе људског живота у свим његовим фазама“.
„Ово није само философско и научно питање. Ово је врхунско богословско и егзистенцијално питање јер сеже изван философског и емпиријског знања, и тренутног карактера нашег земаљског бивствовања и улази у област подсвјесног духовног знања и непромјењивих димензија људског бића“, наводи се у саопштењу.
Бугарска Православна Црква сматра да наука и медицина немају безусловна и неограничена права.
„Будући да асистиране репродуктивне методе и сурогат мајчинство нарушавају богоустановљене форме људског зачећа, рођења и одгајања, света Црква изражава своју забринутост поводом многих ризика и изазова које ова пракса поставља пред савременог човјека, иако често може бити заснована на искреној нади и позитивним мотивима у име живота“, кажу у Бугарској Цркви.
Осим богословских и јеванђелских основа за запитаност, у саопштењу се наводи и забринутост због евентуалних злоупотреба које ова пракса омогућава.
„Жуђено родитељство се претвара у циљ по себи који истискује првобитну сврху заједнице човјека и жене – њихову љубав и тежњу да подржавају једно друго као личности са заједничким животним циљем. Тренутно преко четири милиона „сувишних“ људских ембриона чека да их неко усвоји. На тај начин крио презервација (метода замрзавања) охрабрује трговину људским бићима, и оваква глобализована комерцијализација и покретљивост у раду са људским „материјалом“ могли би изазвати прави генетски хаос на свјетском нивоу“, сматрају архијереји.
Бугарска Црква је спремна да у сарадњи са државом помогне породицама без дјеце, али првенствено усмјеравајући напоре на усвајање, праксу која је „у складу са интересима бугарског друштва и високим хришћанским вриједностима“.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.