«Бурановске бабушке» граде цркву

Након освајања другог места на такмичењу Евровизије у Бакуу, бабушке су изјавиле да ће приходе које су стекле уложити у сеоску цркву у свом селу Бураново, које има 680 становника. Некадашњи храм Св. Тројице затвориле су совјетске власти 1939. и он је пропао.

28.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

«Бурановске бабушке» граде црквуНакон освајања другог места на такмичењу Евровизије у Бакуу, бабушке су изјавиле да ће приходе које су стекле уложити у сеоску цркву у свом селу Бураново, које има 680 становника. Некадашњи храм Св. Тројице затвориле су совјетске власти 1939. и он је пропао.
Један од главних мисионара Московске патријаршије, игуман Сергије Рибко, изјавио је да је њихова победа показала «снагу православља расхристијанизованом свету».
Председник Републике Удмуртије, на јужном Уралу, одакле потичу баке, Александар Волков означио их је «националним херојима». У свом саопштењу он је истакао да је цела Удмуртија поносна на њих и поздравља успех.
Оне су певале на удмуртском језику. «Здравља вам желим, драге». Пре наступа у Бакуу, председник Волков је бабушке својим указом од 24. маја 2012. прогласио за «Народним артисткињама Удмуртске Републике». Овај статус им омогућава и сигурну материјалну егзистенцију. Удмуртска република (Удму́ртская Респу́блика) основана је 1920. Површине је као пола Србије а има 1,5 милиона становника. Угрофински народ Удмурти, сличан Иранцима, коме припадају и бабушке, више не чини већину републике. Удмурта укупно у Русији има 630.000, од тога 460.000 у Удмуртији. Иако су током векова примили православље, задржали су бројне предхришћанске обичаје. Писмо им је ћирилично, има 38 слова, пет више него руска ћирилица. Прва књига на удмуртском написана је 1847. године. Главни ресурс републике је нафта. У Удмуртији је родјен Петар Иљич Чајковски (1840 – 1893).
—————————————————————————————————
Задужбина Св.Јелисавете Фјодоровне



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.