Валаамско мироточење Казањке Богородице

На Валааму у Русији замироточила Казањска икона Мајке Божије

10.06.2015. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Уочи празника Свих светих Валамског манастира 7. јуна, за вријеме свеноћног бденија, у храму Бесплотних сила небеских на Казањској икони Мајке Божије уочено је неколико уљних капи мира, које су навлажиле вео и мараму Пресвете Богородице.

Казањска икона живописана је у једном сибирском манастиру, специјално за валамски скит, и у мају 2015. достављена је на Валам. Прекривена је стаклом у посебном оквиру са натписом «Заштити и спаси земљу».

Скит Свих светих сматра се најзатворенијим скитом, јер тамо жене могу ући само једном годишње — на престони празник скита.

По благослову епископа тројицког Панкратија, икона је фотографисана, након чега је опет намонтирано стакло.

У Валамском манастиру забиљежени су многобројни случајеви чудесног истициња мира са икона. Неколико таквих случајева званично је потврђено.

11. јула 1999, на празник Преподобних Сергија и Германа Валамских чудотвораца, послије заједничке молитве с блаженопочившим Његовом светошћу патријархом Алексијем Другим, икона преподобних Сергија и Германа Валамских чудотвораца, која се налази поред кивота са њиховим часним моштима почела је да мироточи. У почетку миро се у малим капљама појавило на мантијама преподобних Сергија и Германа, а затим је у танком млазу потекло низ икону. Приликом детаљног прегледања површине иконе, на изображењима преподобних могло се примијетити мноштво ситних структура мира. Миро је представљало прозрачну густу маслинасту течност с једва примјетним благоухањем. «Мироточење светих икона доживљавамо као пројаву милости Божије према нама у овом тешком времену у коме живимо» – говорио је почивши патријарх Алексије II.

Још један случај мироточења у Валамском манастиру забиљежен је 24. августа 2004. године. Свето миро појавило се на стаклу иконе Пресвете Богородице „Свецарица“. Икона је насликана на Светој Гори специјално за Валамски манастир. Мајка Божија је више пута кроз ту икону показала своју милост исцјељењима обољелих од рака.

Тада се мироточење десило послије молитвеног обраћања ветерана, официра у резерви Вјачеслава Вишњакова Богородици за спасење свога млађега сина Игора, који је као војник нестао без трага у Чеченском рату. Чудо се и десило за утјеху ожалошћеном оцу: на стаклу иконе, крај деснице Пречисте Владичице, појавио се грчки крст, који је обилно био намочен миром. Миро се стакало са свих крајева крста, долазећи до најниже лајсне оквира иконе. Монах, коме је Вјачеслав причао о својој невољи и који га је посавјетовао да се молитвено обрати Богородици, одмах је схватио, да Она,чије је срце „пробило оружје“ приликом крсних страдања Њеног Сина, није могла остати равнодушна према родитељском болу. Послије мироточења одслужен је благодарствени молебен пред иконом.

Са руског: Марија Живковић
Извор: Православие.ру



Komentari (1)

23.06.2016.

Nada

Bog sa naMA

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.