Великопосни савети патријарха Кирила

Током прве седмице Великог поста, руски патријарх Кирил служио је и у престоничким манастирима.

26.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Великопосни савети патријарха КирилаТоком прве седмице Великог поста, руски патријарх Кирил служио је и у престоничким манастирима. У проповеди у Зачатевском женском манастиру он је апеловао на вернике и монаштво да не истерају из цркве девојке које уђу непокривене главе, марамом или шалом.
С пажњом и љубављу треба примити и оне који први пут улазе у храм, понеко само из знатижеље. Ако девојка није покрила главу, како се то иначе чини, треба је примити, али и објаснити јој да то није традиција. Тако је писао апостол Павле. Никако не показивати «грубост», поготово не према онима који су «малоцрквени», захтева патријарх.
Кирил тражи да верници посте «с радошћу и без раздражености», пост је ограничавање, обуздавање жеља, васпитање воље, побеђивање себе. Верник не треба другима да се хвали да пости.
Ако раздражен постом неко ступа у конфликте, то је грех, тада треба да умножи молитве, нарушен му је унутрашњи мир. Калорична храна слаби молитву, крв из главе оде у желудац, верник не може да се довољно сконцентрише на духовно.
Извор: ВИА



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.