Верска служба у Војсци Србије

Питање је дана када ће бити расписан конкурс за пријем свештеника који ће вршити свештеничку службу у Војсци Србије. Конкурс је већ написан и чека се наредба да буде обелодањен.

04.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Питање је дана када ће бити расписан конкурс за пријем свештеника који ће вршити свештеничку службу у Војсци Србије. Конкурс је већ написан и чека се наредба да буде обелодањен. Овај податак чули смо у четвртак вече, 3. маја 2012. године, у крипти цркве Светог Марка где је пуковник Стевица Карапанџин, начелник Одсека за веру у генералштабу Војске Србије, одржао предавање на тему „Верска служба у Војсци Србије“.
Овом  важном догађају у новијој историји нашега народа претходиле су дуготрајне припреме на основу којих су донесени законски прописи који омогућавају да се свештеници врате у српску војску. Овом послу, како рече пуковник Карапанџин, претходила су истраживања где је анонимном анкетом утврђено да од укупног броја припадника Војске Србије њих 94 одсто изјаснило се да су верници, од тога 92 одсто православни. Уследила су и истраживања на основу којих је направљен увид како је то питање у деветнаестом и првој половини двадесетог века решено у Војсци Србије, а затим Краљевине Југославије. Проучено је и то како су бројне европске државе законски решиле присуство војних свештеника у својим армијама и на основу свега тога сачињен је наш модел.
Војни свештеници, као што је то углавном бивало у прошлости, имаће ранг официра, или конкретније речено ранг цивилних лица која, попут лекара, службују у војсци. Њихов рад контролисаће и оцењивати и Цркава, или верска заједница која их је препоручила за ову службу. У одређеним околностима носиће и униформе Војске Србије. На првом конкурсу тражиће се 30 православних свештеника, један имам и један католички свештеник.
Пуковника Стевицу Карапанџина представио је уредник трибине презвитер Небојша Тополић.
Јово Бајић
Архиепископија београдско-карловачка

|



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.