Враћене украдене реликвије Светог Николаја Чудотворца

Драгоцености из чувене базилике Светог Николаја Чудотворца, које су пре три дана украдене, пронађене су данас закопане на пољима изван града Барија. За овај незаконит чин оптужен је 49-годишњи Тунижанин. Може се само замислити кроз шта је прошао овај лопов, када је одлучио да, уместо продаје, драгоцености закопа у земљу, јер Свети Никола, очигледно, није желео да дозволи ову пљачку.

27.03.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Драгоцености из чувене базилике Светог Николаја Чудотворца, које су пре три дана украдене, пронађене су данас закопане на пољима изван града Барија.

Између осталог, пронађени су сребрни крст украшен драгим камењем, два златна прстена од којих је један био на прсту кипа светитеља, богослужбена књига са три сребрна глобуса, као и други приноси и прилози Светом Николају Чудотворцу.

За овај незаконит чин је ухапшен и оптужен 49-годишњи Тунижанин. Може се само замислити кроз шта је прошао овај лопов, када је одлучио да, уместо продаје, драгоцености закопа у земљу, јер Свети Никола, очигледно, није желео да дозволи ову пљачку.

Градоначелник Барија Антонио Декаро говорио је о великој увреди за цео град и његове становнике. „Поновно преузимање ових блага огромне симболичке вредности чини да се осећамо сигурније у овом тешком историјском тренутку“, написали су на интернету свештеници базилике Светог Николаја.

Иначе, у овој цркви налазе се многобројни поклони којима су и српски владари даривали Светог Николу. Између осталих, то су велики сребрни олтар краља Милутина (Стефан Урош II) из 1319, затим пергамент цара Душана (Стефана Уроша IV), још увек украшен златним печатом и икона Светог Николе, дар Стефана Дечанског.

По предању, на ту икону верно је пренет свечев лик нацртан на сабору у Никеји, што указује на то да су Немањићи у ризници имали оригинално драгоцено дело. Зато је и српска икона сматрана чудотворном, па до данас стоји изнад велике часне трпезе која покрива гроб Светог Николе.

Централни део наведене иконе заузима фигура светог Николе који десном руком благосиља, а левом држи Јеванђеље. У горњем делу налазе се Христос и Богородица, док су у доњем делу смештене клечеће фигуре донатора, Стефана Дечанског и његовог сина младог краља Душана. Лик младог Душана, касније цара Душана Силног, на овој икони је његов најстарији познати портрет.

Чудесна икона светог Николаја у Барију се износи када настану велике суше или елементарне непогоде. Када је изложена пред верницима, и католици и православци пред њом плачу и моле се, а базилика Светог Николе потврђује да је место ходоћашћа за све хришћане.

За Фондацију "Пријатељ Божији": Ставро Василидос



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.