Враћене украдене фреске

У Византијском музеју кипарског главног града одржана је званична церемонија враћања из Немачке на острво древних икона, мозаичких паноа и фресака. Они су били украдени из цркава и одвежени у Европу након што је Турска у оружаним нападима освојила северни део Кипра 1974. године, преноси «Благовест-Инфо».

14.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Враћене украдене фрескеУ Византијском музеју кипарског главног града одржана је званична церемонија враћања из Немачке на острво древних икона, мозаичких паноа и фресака. Они су били украдени из цркава и одвежени у Европу након што је Турска у оружаним нападима освојила северни део Кипра 1974. године, преноси «Благовест-Инфо».
173 уметничка дела – од којих су нека стара и преко 1,5 хиљада година – полицајци су открили 1997. године за време претреса у кући турског дилера уметничких дела Ајдина Дикмена у Минхену. Она су конфискована и налазила су се код баварских власти док је било у току суђење против Дикмена и док је утврђивано порекло икона и других уметничких предмета. У пролеће ове године Минхенски суд је донео одлуку да се сва ова драгоцена дела врате свом законитом власнику – Кипарског Православној Цркви.
«Кипарска Црква се радује томе што се после 40 година највећа партија украденог блага враћа у своју домовину,» - изјавио је на церемонији поглавар Кипарске Православне Цркве архиепископ Хризостом ИИ. Он је изразио захвалност римском папи Бенедикту XВИ који се одрекао престола на његовој помоћи у повратку хришћанских вредности коју је пружио у време док је био поглавар Католичке цркве.
Министар за комуникације и друштвене радове Кипра Тасос Мицопулос је у име владе изјавио да ће све реликвије бити изложене у Византијском музеју док не буду враћене у цркве на ослобођеној територији обједињене земље.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.