Гробље поред Јеванђеља

Поред саме Цркве светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, приликом археолошких радова везаних за обнову светиње из 12. века у којој је настало Мирослављево јеванђеље, пронађено је православно гробље које датира из периода од 12. до 17. века. О томе сведоче у једном гробу пронађена два бронзана дугмета зелене боје, која потичу из тог периода.

11.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Гробље поред ЈеванђељаПоред саме Цркве светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, приликом археолошких радова везаних за обнову светиње из 12. века у којој је настало Мирослављево јеванђеље, пронађено је православно гробље које датира из периода од 12. до 17. века. О томе сведоче у једном гробу пронађена два бронзана дугмета зелене боје, која потичу из тог периода.
- Овде је сахрањено више од 500 људи, што говори о живој насеобини - потврдио је за "Новости" директор и кустос Полимског музеја у Бијелом Пољу археолог Предраг Лутовац, који рукводи радовима током којих је откривен само део некрополе, од седамдесетак квадрата на којој су видљиви остаци тридесетак гробних конструкција са остацима скелета.
Наш саговорник појашљава да у гробовима нема пуно предмета и да то само могу да буду дугмад на кошуљама или ношњи, јер православни хришћански обичаји не дозвољавају гробне прилоге.
- Откривене су две врсте гробова. Једни су слободно укопани, покојници су сахрањени у обичним гробним ракама, на леђима, са рукама прекрштеним у пределу груди и стомака што је несумњив доказ да се ради о средњовековној некрополи. Други део гробних конструкција рађен је од постављених камених плоча. Кости ће бити постављене на једном месту и сахрањене у старом параклису, који се налази на северној страни црке где су сахрањивани покојници из претходног временског периода - каже Лутовац. - У некрополи видимо оно што је карактеристично за средњовековне некрополе - сахрањивање је вршено у редовима. Једно племе и једна фамилија.
Према речима овог стручњака, нема сумње да гробова има и испод кућа у комшилуку.
Иначе, Црквена општина у Бијелом Пољу има намеру да откупи куће са свих страна ове светиње, и да се тако дефинише права некропола цркве и она буде буде заштићена.
- Последње сахране на овом гробљу су из времена кад је црква претворена у џамију. Тада су забрањене сахране православцима - каже Лутовац, чија екипа ових дана наставља са истраживачким радовима на месту где треба да никне парохијски дом са пратећим садржајима. Због тога је пре грађевинских радова потребно остатке костију на адекватан начин третирати, што је морална али и законска обавеза.
МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ
Иначе, Црква светих апостола Петра и Павла, изграђена је давне 1196. године. У њој не на захтев захумског кнеза Мирослава, брата великог рашког жупана Стефана Немање, настао најзначајнији ћирилични споменик српске и јужнословенске писмености - Мирослављево јеванђеље, које је под заштитом Унеска и једно је од 150 најзначајнијих остварења светске културне баштине увршћено у листу те организације "Памћење света".
Извор: Новости
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.