Да ли је грех да православац жели самоостварење и новац?

Са црквеног становишта, човек треба да се остварује – шта год да ради – кроз било који свој поступак, дело, однос са другим људима. Главно је да ваше активности одговарају идејама хришћанског морала. Постоји молитва пре почетка сваког посла: „Благослови, Господе, и помози мени грешном да довршим дело које почињем на славу Твоју“. Ако ако кувар, лекар, вулканизер и сл. добро, поштено раде свој посао, а притом су хришћани, они то раде на славу Божију.

04.04.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Оче Стефане, у којој мери је жеља за самоостварењем „легална” са становишта Православља?

Не само да је „законито“ да православац жели самоостварење, већ је и природно. Верник је једноставно дужан да томе тежи. Само он мора да схвати самоостварење на хришћански начин.

Шта то значи?

Главно питање је: шта људи сматрају смислом свог живота, својом реализацијом? Традиционално, самореализација се схвата као откривање и реализација својих способности, свега што вам је дато. Али циљеви ове имплементације су различити за све. За неке је то слава, моћ, част, богатство. А шта треба да буде циљ православног човека? Са црквеног становишта, човек треба да се остварује – шта год да ради – кроз било који свој поступак, дело, однос са другим људима. Главно је да ваше активности одговарају идејама хришћанског морала и да сте свесни шта и за шта радите.

На пример, може ли хришћанин желети да постане вођа? Можда, ако осећа позив у себи, ресурс да уради нешто добро у овом посту. На пример, он зна како да спроведе овај пројекат, па нека заузме лидерску позицију – зашто да не? Овде је важна мотивација: не моћ сама по себи, већ доношење користи и стварање добра.

Постоји молитва пре почетка сваког посла – може се наћи у сваком православном молитвенику: „Благослови, Господе, и помози мени грешном да довршим дело које почињем на славу Твоју“. А молебан за почетак сваког доброг дела служи се не само пре него што се учини нешто очигледно богоугодно, већ и при организовању вулканизерске радње, на пример.

И како монтажа гума може послужити на славу Божију?

О слави Божијој Писмо каже: Тако нека се засија светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашег који је на небесима (Мт 5, 16 ). А ако кувар, лекар, вулканизер и сл. добро, поштено, коректно раде свој посао, а притом су хришћани, они то раде на славу Божију.

Пошто нас је Бог створио слободнима и, оваплотивши нам се, дао путоказ – да постанемо слични Њему, морамо свакодневно да се понашамо онако како би Он деловао током периода живота који нам је додељен. Управо у том сталном избору у корист добра лежи самоостварење хришћанина.

Али особа може имати природну страст у професији, жељу да напредује на лествици каријере и добије више. Да ли је ово лоше?

Не. Бити плаћен за свој рад је у реду. Али важно је тежити не финансијским висинама, већ квалитетним висинама, опипљивим резултатом који користи другима. То је поента. Овде морате разумети зашто особа жели да постане врхунски менаџер. Да себи купиш скуп ауто? Попети се на вишу степеницу друштвене лествице? Или да остварите своје способности као лидера и служите људима на овом месту? Главна ствар је свуда знати меру. Слушајте шта вам савест говори.

Али шта је са популарним књигама о финансијској психологији и разним методама, као што су: „Облачи се као успешна особа, размишљај као богата особа“?

Христос каже: Иштите најпре Царство Божје и правду Његову, а све ће вам се друго ће вам се додати. А ако човек има за циљ само стицање новца, он директно противречи Христовом позиву да себи не гомила благо на земљи. Али ако се ваша жеља за добром поклопила са чињеницом да сте се обогатили, можете мирне савести, на пример, да приуштите одмор мало скупљи него иначе, не заборављајући да је новац који вам Бог послао намењен и томе да помогнете и онима који га немају.

Што се тиче популарних психолошких метода стицања богатства, они су, са хришћанске тачке гледишта, сви неодрживи.

У ком смислу су неодрживи? Не раде? Или раде тако да их је боље клонити се?

Говорим о оним методама које нуде да се богатство постигне „променом свести“, престанком да се осећа сиромашно. Изграђени су на покушају имитације размишљања богате особе. То што једноставно неће помоћи апсолутној већини није тако лоше. Али често такве праксе имају за циљ „привлачење“ богатства на окултне начине, а то је већ заиста опасно.

Друга је ствар ако се трудите, не покушавајући да откријете „супермоћи“ у себи“, већ да као одрасла и одговорна особа остварите своју мотивацију (на пример, жељу да зарадите више новца за куповину стана), да разумете шта вас психолошки спречава да се ова жеља оствари: укључите се у финансијску писменост, научите како да преговарате, постаните одлучни, проактивни. У овоме не може бити ништа за осуду. Али понављам, овде је главно питање шта је циљ: ако вас техника научи да комуницирате са људима, градите односе, ово је једно, али ако се фокусира на богатство као циљ сам по себи, ово је друго.

Па ипак, све ове шеме имају једну слабу тачку – све оне игноришу Бога. То јест, не ако верујете модерним теоријама за постизање успеха, већ Богу, то ће сигурно довести до благостања?

Прво одлучи: шта ти треба од Бога - новац или спасење? И даље се уздамо у Бога када размишљамо о спасењу, а не о томе да ће нас Он умотати у свилу. Управо је у спасењу у вечности, а не у некој срећи у земаљском животу, граница благостања за хришћанина. Али Он нас може довести до спасења на различите начине: некога испитом сиромаштва, некога богатством.

Питате: да ли људима са тако малом платом од 15 хиљада заиста остаје само да стисну зубе и издрже? Одговор даје Јован Златоусти. Он каже: чините дело Божије, а Бог ће учинити ваше.

То не значи да ће Бог учинити све за вас. Радите, радите и чините све што је у вашој моћи, у Његово име, по својој савести, и Он ће вас подржати у свему.

Али будите опрезни: процените своје снаге, не претварајте свој живот у пакао, где вучете каиш последњим снагама, а породица и даље пати јер сте купили скуп стан на кредит, а сада не знате како да отплаћујете рате.

Другим речима, хришћански пут ка бољем животу је да адекватно процените своје снаге, тежите ономе што желите и молите се Богу да вам овај живот уреди на најбољи начин, верујте Му у овоме. И ако сте спремни да то прихватите и не гледате поклоњеном коња у зубе, бићете срећни.

Да, то не значи да ћемо сви живети као краљеви - нико нам не обећава луксузне одаје, иначе би то било као тржишни односи између нас и Бога. Не, то не функционише тако.

"Шта имаш? Оно што ти треба је оно што и имаш.“, ове речи из једног филма такође могу да опишу хришћански однос према светским добрима. Наравно, то је тешко када около цвета култ богатства и луксуза: осећаш се несрећно, увређено што немаш више... И ту треба да променимо свест: не треба да јуримо за модерном филозофијом богатства.

Али желети да живимо боље, желети пристојан дом и покушати зарадити за њега уопште није исто што пише у књигама о финансијској психологији. Да, постоје различити начини да се приступи овом питању. На пример, код нас људи настоје да купе стан, док на Западу многи људи цео живот изнајмљују стамбене просторе и то сматрају нормом.

Само не идите предалеко - покушајте да обезбедите своју породицу, али се у томе ослоните на Бога, а не на „симпатичну” магију. Размишљање о новцу, могућност издвајања буџета, штедњa, разумевање економских процеса је нормално, то је део живота. Али третирати новац као највише добро, мењати поглед на свет да би се постигло богатство – то значи заиста служити мамону, а не Христу.

Са јерејем Стефаном Домушијем, доктором теологије и философије разговарала Анастасија Бавинова
За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Иван Попов
Извор: фома.ру

 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.