Две године суровог заточеништва

Напунило се две године од како је његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован ухапшен од стране полиције у Скопљу. Архиепископ Јован је у последњих једанаест година прогона и мучеништва боравио у затвору више од седам пута.

18.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Две године суровог заточеништваНапунило се две године од како је његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован ухапшен од стране полиције у Скопљу. Архиепископ Јован је у последњих једанаест година прогона и мучеништва боравио у затвору више од седам пута. Јула ове године владика Јован је премештен у злогласни казамат Индризово који се налази у предграђу Скопља. Архиепископ Јован, поред тога што се суочава са озбиљним здравственим проблемима, у затвору "живи" у ћелији са још 30 људи.
Многа питања у вези са случајем прогона Архиепископа Јована су остала неодговорена, а многе иницијативе од стране међународних ауторитета су занемарене од стране скопских власти. Чак и у самом Скопљу јављају се гласови против нечовечности у случају архиепископа Јована, па је лист Скопље објавио текст у којем се између осталог наводи да је неопходно да се свету покаже да ће верски прогон бити заустављен и да ће Архиепископ Јован бити пуштен из затвора. И на насловној страни скопског листа Либертас објављен је наслов: Зауставите верски прогон од стране државе.
У сваком случају, јасно је да затварање Архиепископа охридског Јована не помаже расколничкој цркви у Скопљу да реши проблем поделе, већ напротив, очигледно продубљује проблем и ствара још више препрека.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.