Друго чудо на Евији: светитељ угасио ватру

Друго велико чудо у Северној Евији. Након што је манастир Светог Давида спасен другог дана великог пожара, касно синоћ догодило се још једно чудо. Иако ништа није наговештавало кишу, након литије са моштима Светог Јована Руса и молитве за престанак пожара, обилне падавине угасиле су ватру на целом подручју села Прокопи.

08.08.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сви становници који се још нису евакуисали из села Прокопи у Евији, учествовали су синоћ у литији са моштима Светог Јована Руса на сеоском тргу, како би умолили светитеља да заустави ватру која је била усмерена према том подручју. Свети Јован је учинио своје чудо. Неколико сати касније, обилна киша је почела да пада у том подручју, а село Прокопи је остало је сигурно.

Литија је одржана по одлуци митрополита Халкискија, јер је ватра почела брзо да спушта са севера према селима Мантоуди и Прокопи. Док су возила хитне помоћи и аутобуси превозили мештане и ходочаснике, који су смештени у селу где су мошти светог Јована Руса, свештеник Николаос Вернезос, старешина парохијске цркве, одржао је литију у којој су учествовали становници који су остављени да се боре са ватреном стихијом...

Након литије, у зору, око 05:00, над Прокопима се појавио облак и - десило се чудо! Иако ништа није наговештавало падавине, почела је пада јака киша!

"Ваша екселенцијо" - рекли су у телефонском разговору са митрополитом два сеоска свештеника, истовремено плачући од емоција - "Киша! Пада киша! У Прокопима пада киша! Прокопи су до сада нетакнути, наставља се борба људи око и изнад села... Ми, за славу Божју, то објављујемо, без икаквог коментара, али и да се сви одважимо, будући да се види да су и наши светитељи са нама... Свети Јован, у ствари, откад је био у Кападокији, има лично искуство са ватром, осетио је то у свом светом телу, које је опет сачувано нетрулежно!"

Иначе, свети Јован Рус један од омиљених светитеља у Грчкој, чије су нетљене мошти понос острва Евијe. Мноштво народа у Прокопи долази ради поклоњења светитељу, па је чак из Атине је уведена и посебна аутобуска линија за ово село. Небројена су чуда од моштију и икона Светог Јована Руса, па чак и данас - када светски дух са толиком жестином разара традиционалну грчку побожност, могу се наћи иконе овог светитеља скоро у сваком православном дому.

Извор: athensmagazine.gr



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.