Европска комисија позвала да се не помиње реч "Божић!

Документ Европске комисије, који препоручује избегавање речи „Божић“, представља један од последњих позива за буђење за хришћане, који и даље чине значајан део становника европског континента“, каже се у саопштењу Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Московске Патријаршије РПЦ.

04.12.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Документ Европске комисије, који препоручује избегавање речи „Божић“, представља „један од последњих позива за буђење“ за хришћане, рекао је Владимир Легојда, председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Московске Патријаршије РПЦ.

Европска комисија је крајем октобра објавила интерне препоруке за званичнике у којима предлаже да се напусте речи које могу да увреди људе различитих вера, култура, пола, сексуалне оријентације. Међу овим речима било је и „Божић“. Како преноси РИА Новости, позивајући се на Политико, ЕК је критикована због овог документа и повукла га је 30. новембра.

„Не славе сви хришћанске празнике, а не славе их сви хришћани на исте датуме. Обратите пажњу на чињеницу да људи имају различите верске традиције и календаре“, наводи се у документу. Уместо тога, предлаже се употреба речи „празници“. Мада, шта тачно спречава да се Божић назове правим именом – није јасно. Такође се у документу препоручује да се у примерима и наративима користе не само хришћанска имена, већ и имена типична за представнике других религија“, написао је Легојда на свом Телеграм каналу.

Он напомиње је да је документ праћен „веома критичком реакцијом Ватикана“ и „аутори су одлучили да „мало поправе“.

„Упркос опозивању документа (иако тек треба да видимо како ће се тачно 'финализирати'), тенденција остаје сасвим јасна. Поменути документ Европске комисије један је од последњих аларма за хришћане, који и даље чине значајан део становника европског континента“, закључио је представник Руске Православне Цркве.

Извор: ria.ru



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.