Жена на челу шведске цркве

Први пут у историји шведске цркве на њен трон је засела жена. Антје Јекелен, осим што је на челу Шведске цркве, спада у ватрене заговорнике Дарвинове теорије!

18.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Жена на челу шведске црквеПрви пут у историји шведске цркве на њен трон је засела жена. Антје Јекелен, осим што је на челу Шведске цркве, спада у ватрене заговорнике Дарвинове теорије!
Антје Јекелен (58), бискупица Лунда изабрана је да, као надбискуп, на трону шведске цркве наследи Андерса Вејрида, који одлази у пензију. Рођена је у Немачкој и мајка је двоје деце а у Шведској је позната по оспоравању безгрешног зачећа и подршци Дарвиновој теорији еволуције.
Јакелен је изјавила да њен избор не треба да буде изненађење и да је током путовања светом видела да постоји велико занимање за жене црквене лидере.
Иако је Римокатоличка црква, као и Православна, против рукоположења жена у свештенички чин, таква пракса је све чешћа међу протестантима. Норвешку цркву такође предводи жена Хелга Хаугланд Бифуглиен, док је Кетрин Џеферст Шори на челу Епископалне цркве САД.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.