Замироточила икона Христа Спаситеља

У руском селу Лавља, Архангелска област, у храму Успења Пресвете Богородице, икона Христа Спаситеља почела је да тече миро. Прошлог месеца у истој епархији, у храму Свете Тројице у Оњегу, такође мироточила икона Светог великомученика Георгија Победоносца, док је у марту ове године промироточила и икона Светог Сергија Радоњешког.

17.10.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Икона Христа Спаситеља почела је да тече миро у храму Успења Пресвете Богородице у Лављи код Архангелска. „Уље смо приметили 12. октобра, током молитве Пресветој Богородици“, рекао је настојатељ храма јереј Владимир Логинов.

Према речима оца Владимира, ово није први необичан случај у цркви. У марту 2022. године парохијани су били сведоци мироточиве иконе Светог Сергија Радоњешког.

Подсећамо и да је 27. септембра ове године, на празник Воздвижења Крста Христовог, у Оњешком саборном храму Свете Тројице мироточило иконе Светог великомученика и победоносног Георгија.

Мироточење је појава у хришћанству повезана са стварањем уљане влаге (миро) на иконама и моштима светаца. Течност може бити густа и вискозна, попут катрана, или подсећати на росу.

Мироточење икона је непобитна, више пута забележена чињеница која се не доводи у питање. По мишљењу једног броја православних теолога, овај феномен се може посматрати као пројава милости Божије, послате на утеху и духовно јачање верника. Икона која одише миром сведочи о стварном присуству у Цркви онога који је на њој приказан: она сведочи о блискости Бога, Његове Пречисте Мајке и светих.

Богословско тумачење феномена мироточења захтева посебну духовну мудрост и трезвеност. Узбуђење око овог феномена је погрешно.

За Фондацију Пријатељ Божији: Иван Попов
Извор: Прес служба Архангелске епархије, foma.ru



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.