Запаљена икона сама се угасила

Помоћни објекат средњовековног манастира Свете Варнаве у селу Лукоцреву надомак Новог Пазара нашао се поново на мети вандала, који су покушали да изазову пожар, али се он сам од себе угасио.

30.10.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Манастир Свете Варваре у селу Лукоцреву, које се налази у околини Новог Пазара, поново је био на мети вандала, који су упали у помоћни објекат и упалили ватру, која се потом угасила сама од себе.

- Ово је Црква Свете Варваре у обнови у селу Лукоцрево надомак Новог Пазара. Данас је празник Свете Петке, заштитнице болесних и сиромашних, који се у православљу посебно цени, поштује и слави. Ово је покушај спаљивања иконе свеца. Ово је дело једних нечистих руку, особе која није свесна шта ради и какве могу бити последице овог дела – написао је један младић из Kрагујевца на дан Свете Петке и поделио фотографију.

Инцидент се догодио 25. октобра, два дана уочи Свете Петке. Икона у пожару је оштећена али није изгорела…

Манастир је основан у 16. веку, а од прошле године је одлуком Владе Републике Србије проглашен за културно добро.

Ово је већ трећи пут како се скрнави и унуштава црквена имовина код манастира Свете Варваре. Претходна два пута је благовремено обавештена Полицијска управа у Новом Пазару, која је слала екипе за увиђај. Мештани су на друштвеним мрежама објавили да је пре пет година манастир био на удару вандала, друге вере, из суседних села. Тада су мацолама поразбијани зидови и неколико врата и прозора. Очигледно је ова светиња трн у оку екстремно оријентисаним појединцима који ово чине из мржње и обести, јер у црквеној сали и око остатака манастира нема материјално вредних ствари.

Поводом овог најновијег скрнављења црквене сале, поред остатака манастира Свете Великомученице Варваре на Рељиној Градини у селу Лукоцреву код Новог Пазара, Епархија Рашко-призренска изражава најоштрију осуду уз дубоко жаљење због оваквих и сличних дешавања на простору Епархије рашко - призренске.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.