Зашто гајити свој и избегавати кинески бели лук?

Кина спада међу највеће извознике белог лука, имају јефтинију радну снагу, али не и добру контролу квалитета. Стручњаци тврде да је овај лук пун хемикалија, које су му додане да би се спречило клијање, продужио рок, убили инсекти и да би лук био бео. Такође, постоје неке тврдње да га ђубре отпадима из канализација.

28.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Бели лук, сви знамо, спада међу најздравије поврће, али то не мора бити баш тако ако је у питању кинески бели лук.
Сви смо имали прилику да га видимо и купимо. Већи је и “напиренији” од домаћег белог лука, има веће ченове и у средини има, обично зелени део. На срећу, код нас још увек у продаји можемо наћи домаћи бели лук и то по пристојним ценама, а на селима га засаде у готово сваком домаћинству. Међутим, поред домаћег лука у понуди имамо и друге, који нису тако сигурни. Ево и зашто их никако не бисте требали куповати. Узгајајте свој лук или купујте домаћи.
Кинески и домаћи
Производња белог лука је, тврде стручњаци, једна од најисплативијих делатности. Зарада може бити и пет пута већа од уложеног новца. А у нашим крајевима, на срећу, постоје добри услови за узгој. У неким делова бивше Југославије на продајним местима још увек доминира кинески бели лук, а неки прерађивачи меса тврде да га обилато користе радије него домаћи бели лук, до којег је, тврде, теже доћи.
Зашто се дигла хајка на кинески бели лук?
Ми не знамо ништа о пореклу и начину узгоја тог лука, па ни да ли је генетски модификован. Контрола на тржишту је, код нас, још увек слаба, па се бира често оно најјефтиније без обзира на порекло и квалитет.
Кина спада међу највеће извознике белог лука, имају јефтинију радну снагу, али не и добру контролу квалитета. Рецимо, у Аустралији није прошао сигурносне протоколе за храну. Стручњаци тврде да је овај лук пун хемикалија, које су му додане да би се спречило клијање, продужио рок, убили инсекти и да би лук био бео. Такође, постоје неке тврдње да га ђубре отпадима из канализација.
Избељују га обично, како тврде аустралијски стручњаци, хлором или мешавином сумпора и дрвеног пепела. Зато изгледа здравије и примамљивије за купце.
Гама радијацијом и посебним хормонима и хемикалијама спречава се даљи раст и стварање клица код лука.
Такав лук нема она благотворна својства и јачину правог домаћег белог лука и зато га је, без обзира на повољну цену, бесмислено куповати.
Бели лук је врло једноставно узгојити ако имате комадић земље, али можете га гајити и у великим сакасијама.
Бели лук и мед као спас против прехладе
Којим се ви природним лековима борите против прехладе? Ми имамо један веома једноставан, али више него делотворан, а реч је о белом луку и меду.
Мислимо да смо написали све што се могло написати о лековитим својствима белог лука, посебно кад су у питању прехладе и грип, али ова комбинација са медом је и за нас новост, па смо је морали поделити са вама.
Све што вам је потребно да направите овај лек јесте пола шоље меда (око 125 мл) и три главице белог лука.
Једноставно раздвојите главице белог лука на ченове, не морате их чистити од љуске, само скините онај први слој. Мању теглицу до врха напуните ченовима белог лука, па их богато прелијте медом, истовремено мешајући кашичицом да мед допре до свих ченова.
Након неколико дана, када су ченови белог лука потамнили спремни су за употребу.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.