Икона мења лик у зависности од наклона

У Омску покушавају да разоткрију тајну јединствене иконе "Усековање главе Јована Претече". Под одређеним углом гледања, лик Пророка замењује лик Исуса Христа. Јединствени експонат су запослени у Омском регионалном-историјском музеју пронашли током недавне експедиције у трезор једног од регионалних музеја.

27.06.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Икона мења лик у зависности од наклонаУ Омску покушавају да разоткрију тајну јединствене иконе "Усековање главе Јована Претече". Под одређеним углом гледања, лик Пророка замењује лик Исуса Христа. Јединствени експонат су запослени у Омском регионалном-историјском музеју пронашли током недавне експедиције у трезор једног од регионалних музеја.

Та слика се у породици Зоје Александрове преносила само по женској линији – са мајке на кћерку. Према сећањима бивших власница, претпоставља се да је икона стигла у Сибир, у XИXвеку са досељеницима из Черниговске губерније. Породична реликвија је чувана на посебном месту.

"Наравно, чађ, дим, свеће. И традиционално, икона се уређивала за Рождество и за Васкрс. Могуће да је због тога дошло до тањења горњег слоја слике, услед чега се и види лик који се налази испод", - каже главни кустос Омског регионално-историјског музеја Раиса Шанева.

Рестаураторе је задивио оков иконе - пример традиционалног златовеза је био причвршћен на крајевима дрвеним ексерима, који се нису мењали од момента израде. Током процеса истраживања, рестауратор Наталија Мињко је успела да утврди датум настанка слике.

"Цела основа, коју сам успела да проучим помоћу ултраљубичастих зрака има лакирану површину и сија. Ово сугерише да икона вероватно датира из XВИИИвека", - рестауратор Наталија Мињко.
Под дејством ултраљубичастих зрака се јасно види и оловна белина доњег слоја. Други, скривени лик иконе, како претпостављају стручњаци, слика Исуса Христа, је видљив под одређеним углом.

Природа ове дволикости је постала тема научних спорења. Неки историчари уметности сматрају да је слика са два лика – посебан уметнички израз иконописца. Други говоре да на икони постоје два слоја слике из различитих времена.

"За иконописање су коришћене старе плоче. То је било у пракси иконописаца. Понекад су они чистили скоро нестале слике, сликали нове теме, понекад сликали преко тога", - објашњава Раиса Шанева.

Сада се уникатна икона припрема за учешће на фестивалу "Интермузеј-2011", који се одржава у Москви. По окончању форума, проучавањем слике ће се бавити стручњаци из престонице.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.