Иконе „проплакале“ широм Русије и Украјине

Последњих месеци примећена су масовна мироточења икона у Русији и Украјини. Такве појаве сматрају се и упозорењем на будуће тешке догађаје, али истовремено и знаком да људи неће остати сами.

26.04.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сада је то једна од најпопуларнијих претрага на интернету у Русији. Штавише, од почетка године стижу извештаји сведока мироточења икона из различитих региона. Ове необичне појаве често су се дешавале када су Русију чекале судбоносне промене.

Масовна мироточења икона су се догодила на пример, 1917. године. Тада, после револуције, цела земља је била сведок застрашујућег процеса. Неки су то сматрали лошим знаком, док су други били сигурни да је то знак одозго, који је указивао да људи неће бити напуштени.

Такође, у септембру 2013. године у Русији и Украјини иконе су почеле да мироточе у црквама у многим градовима и селима. На пример, у манастиру Чуркински, који се налази на једном од острва Володарског округа Астраханске области, 59 икона истовремено је промироточило. Извештаји о тим догађајима стизали су из Севастопоља, Сиктивкара, Печорија, Ростова на Дону, Новокузњецка, Одесе, Ровна и многих других градова. Било је то почетком јесени, када је чињеница да ће се нешто лоше догодити буквално осећала у ваздуху. Тада је Запад снажно гурао Виктора Јануковича да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, а на владике је из Кијева вршен притисак да прихвате „европске интеграције“. Овога се данас готово нико не сећа, али материјала о мироточењу икона 2013. године и даље се на мрежи може наћи у изобиљу, укључујући и видео снимке.

Предсказање „проплакалих“ икона се обистинило. Дошло је до братоубилачког масакра између Русије и Украјине.

Године 2023. информације о мироточењу икона такође стижу одасвуд. 22. марта 2023. године, у псковској цркви Светог Сергија Радоњешког у Залужју, парохијани су приметили неколико уљаних линија на Тихвинској икони Богородице.

Штавише, лице Богородице са Христом насликано је не на дрвету, већ на пластичној подлози. Зато је могућност да је то смола из дрвета одмах одбачена. Такође, парохијани су уверавали: пре молитве икона је била чиста. И ово није први пут да плаче. Како је рекао новинарима отац Константин, настојатељ храма, Богородица је први пут пролила сузе пре скоро годину дана – 2022. године.

Почетком фебруара 2023. Курганска епархија је известила да две иконе са ликом Богородице и са Јованом Крститељем мироточе. То се догодило у локалној Богојављенској катедрали на вечерњој служби. Знак је приметио свештеник Леонид Перчугов, настојатељ храма. Икона Јована Крститеља прва је замироточила, а за њом и икона Богородице „Знамење“.

„После службе, пажљивије сам прегледао иконе и приметио много капи на различитим местима. Помислио сам – можда је уље из кандила ушло у њега? Питао сам жене које раде у храму када су напуниле кандила испред икона? Испоставило се да уље дуго није доливано, а капи које су се појавиле биле су свеже. Било их је чак и на горњем делу иконе, где ни у ком случају не би доспеле да су из кандила. Тако смо схватили да иконе теке миро“, рекао је отац Леонид.

А на Страсну недељу, која је претходила Васкрсу 2023. године, известили су о неколико „плачућих“ икона светитеља у Ваведенској цркви, која се налази у Липецкој области, у Јелецу Лозовки.

Поред тога, почетком априла 2023. године стигла је и вест о икони Теодосија Печерског, која се налази у Кијево-Печерској лаври. По речима расколника, који су заузели храм са иконом и били сведоци чуда, лице монаха постало је мироточиво. И многи то сада доживљавају као доказ надолазећих смутних времена.

У разговору са порталом Цариград, протојереј Владимир Вигиљански, ректор универзитетског храма Свете Мученице Татјане није негирао да је мироточење упозорење на „страшне догађаје“. Међутим, он је, пре свега, позвао украјинске парохијане, верне канонској Православној цркви, да не очајавају. Према његовим речима, „ово је знак са неба да људи неће бити остављени“.

За Фондацију Пријатељ Божији припремио: Петар Волков



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.