Ирански хришћани осуђени на бичевање

Поводом случаја четворице хришћана осуђених због „кориштења вина“, Уједињене Нације су упутиле апел влади Ирана, позивајући је да прекине прогон вјерских мањина, саопштава веб-портал Линга.

10.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Ирански хришћани осуђени на бичевањеПоводом случаја четворице хришћана осуђених због „кориштења вина“, Уједињене Нације су упутиле апел влади Ирана, позивајући је да прекине прогон вјерских мањина, саопштава веб-портал Линга.
Четворица иранских хришћана ухапшени су током Литургије у кућној цркви под сумњом да су „пили алкохол“. Судски процес против њих окончан је 6. октобра ове године, пресудом од по 80 удараца бичем.
Према ријечима представника УН за људска права, Ахмеда Шахида, упркос предизборним обећањима предсједника Хасана Руханија, притисак на иранске хришћане се наставља. Он истиче да су главне мете државног апарата групе које проповиједају Јеванђеље и пружају подршку вјернима у тајном вршењу обреда.
Статистика америчког Стејт Департмента тврди да се број иранских хришћана у последњих неколико година попео на 370 000.
Упркос томе, према Шахидовим ријечима, „Иран спроводи активну борбу против хришћанства и хришћана, прогонећи новинаре и политичаре који су им лојални, лишавајући их основне медицинске бриге и осуђујући на смрт оне који су се из ислама обратили у вјеру Христову“. Овим дјелима, власти, како сматра Шахид, заправо следују тежњама иранских вјерских фигура које у хришћанству виде само „пријетњу муслиманској већини у земљи“.
Иранска влада је критиковала извјештај УН, назвавши га „једностраним“ и „парцијалним“, док су ирански медији Шахида оптужили за“кориштење западних идеала као универзалног свјетског стандарда“.
Иранске власти су од 2010. ухапсиле око 300 хришћана и десетине свештеника осудиле за „преступе против националне безбиједности“.
(митрополија.цом)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.