Истина о изгубљеном времену

Морамо да научимо да не губимо време, и ако још увек постоји тренутак да се човеку каже нешто важно, да се учини нешто за њега, морамо то да препознамо. Требало би да схватимо да око нас има пуно људи којима је потребно наше учешће и помоћ управо сада, а не сутра. Морамо да уштедимо време како би дела на која га трошимо сведочила о нама. Морамо пожурити. Све док наш немар и непажњу не прекину немоћ и неостварени снови.

13.04.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Вероватно је најтужнији и најчешћи људски хендикеп немогућност вредновања времена. Несвесни смо његове неповратности, а да не спомињемо колико не знамо да га искористимо. Време нам тече као вода из славине и ретко ко размишља да се овоземаљски дани могу неочекивано завршити.

На ивици лудила

Размишљајући о нашем односу према времену, из неког разлога се пре свега сетим јеванђелског богаташа и његове жетве: И казаћу души својој: душо! имаш много имање на много година; почивај, једи, пиј, весели се. А Бог њему рече: безумниче! Ову ноћ узеће душу твоју од тебе; а што си приправио чије ће бити? (Лука 12, 19-20). Нисмо ли ми у годинама своје младости безбрижно гледали на сопствене снаге, могућности и перспективе, радујући се тренутним добицима и подухватима, верујући да је дошло наше време да будемо успешни, јаки и да за све имамо времена? Зар нам скоро свима није својствено да, ако смо једном добили мало више него што је потребно за живот, да себе толико уздижемо, што нас, без крила, подиже на смртоносну висину, што се на крају увек завршава падом? Јесте. Међутим, жетва се ближи крају, новац се глупо расипа и нестаје, а тако и они за које смо у тренутку имагинарне славе сматрали за пријатеље, знајући да од нас више немају користи.

Тада схватамо да се на нашем путу нашла једна велика непремостива препрека која зјапи празнином, а то је - време. Протраћено и нестало. И иако нам се чинило да наши успеси тек почињу и да ће времена увек бити, оно се ипак негде неповратно изгубило. Кроз протекле године сада се чује само далеки одјек гласа Небеског Оца, који нас упозорава: „Безумниче! Ову ноћ узеће душу твоју од тебе“.

Шта би требало да се догоди да бисмо и ми чули упозорење, опомену и позив да нешто променимо? Клајв Луис је написао: „Бог се обраћа човеку шапатом љубави, а ако га не чује, онда гласом савести. Ако човек не чује ни глас савести, онда кроз патњу“. То је одговор. Може ли се лекару замерити што понекад мора да користи болну терапију? Нарочито када је озбиљна болест резултат занемарених ситница. Исто тако, као лек, Господ дозвољава да нам се догађају искушења. Али ми не желимо схватимо њихов узрок. Чак и када смо током свог живота суочени са патњом, чак и посредно кроз судбину других људи, настављамо свој пут не размишљајући ни о чему. Склањамо поглед у страну и не помишљамо да сваки воз има своју последњу станицу. Наше лудило почиње када грех особу уздигне до крајње тврдоглавости и отпора очигледним чињеницама. Кад нам падне на памет помисао да ћемо увек имати времена да започнемо духовни живот: једног дана, кад добијемо унуке, онда ћемо са њима ићи у и цркву, али за сада можемо да се одмарамо, једемо, пијемо и будемо безбрижни и весели". Тачно је да има људи који не желе сами да пређу праг храма, очигледно чекајући да их тамо неко одведе.

Лукави дани

Све што се сада „врти“ на ТВ екранима, сви ти слогани - „Узми све од живота“, „Снови се остварују“ - нису ништа друго до колективно уверење да за нас долази време просперитета, у којем ће се снови сигурно остварити. Али стварност сугерише супротно. Чињеница је да је време прошло, а оно о чему смо сањали остало је само "од јуче до сутра“. Немамо оно о чему смо сањали, али немамо ни оно што смо могли да добијемо, а што није илузорно, што је веома стварно.

Ако покушате да анализирате живот дуговечне особе и рачунате по сатима шта је учинио за врлину, за милост и љубав, колико ће се од тога извући? Сат времена? Дан? Недеље? А на шта су потрошене године? Можемо ли рећи да смо у животу имали године љубави према ближњем? Или дане опраштања и понизности? Сате радости, али не за себе, већ за другог? Да ли је у нашем животу било тренутака послушности и тренутака када нисмо никога осуђивалили?

У Посланици апостола Павла Ефесцима написане су следеће речи: Гледајте дакле да уредно живите не као немудри, него као мудри; Пазите на вријеме, јер су дани зли, (Еф. 5 : 15-16). Време је највећа вредност коју морамо да користимо пажљиво и мудро. Заправо, хоризонт, који је, како нам се чини, још увек веома далеко, може се достићи за један дан. И мислимо да иза хоризонта, као и протеклог дана, постоји још нешто. Нови путеви, нове зоре. Да ли је то заиста тако? Можда... А могуће је да ће вам ова ноћ и "одузети душу". Не знамо. Па зашто смо онда толико сигурни да још увек имамо времена? Ко је рекао да воз у коме путујемо неће откачити наш вагон на следећој станици?

Када је време за размишљање о души?

Познат је израз: „Време је да он (или она) размисли о души“. Најчешће се користи када се говори о некоме у старости. Колико је ово погрешно! Човек увек треба да размишља о души. Време нас лукаво вара. Ако уђемо у непознату собу у мрклом мраку, како можемо да знамо где се завршава? Колико је велика или мала? Зар није неопходно да се крећемо са опрезом? Време је иста, мрачна, неистражена соба.

Људи се жале на недостатак времена, али у стварности његов недостатак је илузоран. Често обећавамо себи да ћемо нешто ускоро предузети, јер сада за то немамо времена, уместо да почнемо одмах да радимо на ономе што је неопходно. Читање јутарњих и вечерњих молитава? Поглавље Јеванђеља сваког дана? Псалтир? Свађамо се са родитељима, супругама, мужевима, децом. Улазимо у сукобе са колегама. Да ли ћемо подићи слушалицу телефона, знајући да предстојећи разговор нама неће бити угодан, али неопходан оном на другом крају линије? Да, исправићемо све то, само не баш сад... Сутра? Од понедељка? Али, хоћемо ли доживети понедељак?

Када сам студирао на факултету, имао сам доброг пријатеља. Једном сам га посетио у болници, на неуропсихијатријском одељењу. Разговарали смо и одједном се, као случајно, горко пожалио: „Али пола мог живота је већ прошло...“. Тада је имао 26 година. Желео сам да узвикнем: „Хајде, каквих пола живота! Имаш цео живот испред себе!" Али нисам рекао ништа... Тада бих погрешио само у једном: живот му није стигао само до пола, већ много више - после пар година више га није било. Потпуно сам, ментално болестан, попио је смртоносну дозу седатива. Не могу себи да опростим: неколико сати пре његове смрти видео сам његову страницу на друштвеној мрежи - и нисам ништа написао. Тада смо једва разговарали и помислио сам: „Шта да му кажем? Можда други пут? Можда сутра?". Али, није било „сутра“.

Морамо да научимо да не губимо време, и ако још увек постоји тренутак да се човеку каже нешто важно, да се учини нешто за њега, морамо препознати такав СОС сигнал. Морамо да схватимо да око нас има пуно ствари и људи којима је потребно наше учешће управо сада, а не сутра. Морамо да уштедимо време како би дела на која га трошимо, сведочила о нама. Морамо пожурити. Све док наш немар и непажњу не прекину немоћ и неостварени снови.

свештеник Андреи Мизиук
За Фондацију "Пријатељ Божији" Иван Попов
Извор: Газета «Православная вера» № 12



Komentari (1)

17.04.2021.

Sunčica

Hvala! Vrlo otrežnjujući apel i onima koji pomoć treba da traže i onima koji pomoć mogu dati. A istina o “kraju put” , zaista može delovati na razumne.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.